IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Полезни ли са патладжаните?

27 август 2013 07 45

Не всички хора го обичат, а би трябвало

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Патладжанът или синият домат, както на много места го наричат, е ниско калоричен зеленчук. Той принадлежи към семейството на картофите, чушките и доматите и произлиза от Индия и Шри Ланка.

Няколко разновидности на патладжани се отглеждат в целия свят. В зависимост от сорта си, те се различават значително по размер, форма и цвят. Като цяло, тези зеленчуци попадат в две основни категории - с овална форма или с тънка и продълговата.

Всеки плод има гладка, лъскава кожа, а вътрешността му се характеризира с почти бяла маса с централно разположени малки, меки семена. Не всички хора го обичат, а би трябвало, защото той е доста полезен. Вижте неговите ползи за здравето:

1. Помага за поддържане на диабета под контрол:

Патладжаните са много богат източник на фибри и ниско разтворими въглехидрати. По този начин те са много полезни за регулиране на нивата на кръвната захар, както и за контрол на усвояването на глюкозата. Това ги прави най-добрият вариант за хора, страдащи от диабет тип 2.

2. Полезен е за сърцето:

Патладжанът сваля нивата на холестерола и също така помага за стабилизиране на нивото на кръвното налягане. Всичко това от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. В този зеленчук се съдържа калий, който държи тялото добре хидратирано, а това гарантира, че няма да има задържане на течности, което пък предотвратява коронарни сърдечни заболявания.

3. Полезен е за мозъка:

Патладжанът съдържа вещества (phytonutrients), които пазят клетъчните мембрани защитени от всякакъв вид щети и по този начин съхраняват паметта.

4. Регулира нивата на желязото в човешкото тяло:

Всеки човек се нуждае от желязо за правилното функциониране на организма му. Въпреки това, твърде много желязо в тялото не е добре. Антиоксидантът насунин, който присъства в патладжана, помага за премахване на излишното желязо от организма. Това води до снижаване на риска от развитие на сърдечни атаки.

5. Улеснява загубата на тегло:

Патладжанът се счита за зеленчук с високо съдържание на вода, но с ниско съдържание на калории. Тази функция го прави идеален за хората, които искат да намалят теглото си. Порестата му структура улеснява тези негови характеристики.

6. Помага на храносмилането:

Той поддържа храносмилателната система, защото има високо съдържание на фибри. Това предотвратява запека и рискът от рак на дебелото черво се елиминира.

7. Полезен е за кожата и косата:

Кожата е добре хидратирана поради високото съдържание на вода в патладжана. Същото важи и за косата.

8. Помага за отказа на цигарите:

Патладжанът съдържа малко количество никотин, което помага на тези, които искат да постепенно да се откажат от пушенето.

9. Има антибактериални свойства:

В патладжана има достатъчно количество витамин С, което го прави ефективен антивирусен и антибактериален източник.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари