IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червеното месо увеличава риска от Алцхаймер

25 септември 2013 13 20

Учени предупреждават, че натрупването на желязо уврежда мозъка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Яденето на прекалено много червено месо може да предизвика Алцхаймер, се твърди в ново изследване. Учените установили, че натрупването на желязо, което е в изобилие в червеното месо, може да причини увреждане на тъканите на мозъка, да причини плака и да разруши нервно-комуникационните сигнали. На свой ред това може да увеличи риска от коварната болест.

Проф. Джордж Бардзокис от Университета в Лос Анджелис, САЩ и колегите му са изследвали мозъка при пациенти с болестта на Алцхаймер и са сравнявали техните хипокампуси (частта в мозъка, която отговаря за дълготрайната памет), за който е известно, че се поврежда в началото на заболяването. Учените са използвали мозъчно-образни техники и са установили, че желязото се увеличава в хипокампуса и се свързва с увреждане на тъканите в тази област.

Проф. Бардзокис казва, че повечето изследвания са фокусирани върху това, че болестта се предизвиква от натрупаните плаки от протеините тау или бета-амилоид и учените не обръщат внимание на желязото. Тези протеини наистина нарушават сигналите между невроните и дори ги убиват, особено с напредването на възрастта.

Но той смята, че техническата повреда настъпва допълнително „нагоре по веригата“ и това е унищожаване на мастната тъкан „миелин“ (това е изолатор, който образува слой около аксоните на невроните. Той е жизненоважен за акуратната функция на нервната система), което затруднява комуникацията и насърчава натрупването на тези плаки.

Затова възрастните хора трябва да преосмислят диетата си и да намалят консумацията на червено месо, ако искат да намалят риска от Алцхаймер

Тези амилоидни плаки унищожават повече и повече миелин, а това нарушава сигналите в мозъка и води до клетъчна смърт, което са класическите клинични признаци на болестта на Алцхаймер.

Миелинът се произвежда от клетки, наречени олигодендроцити. Тези клетки имат най-високи нива на желязо от всички клетки в мозъка.

Изследователят добавя, че въпреки че желязото е от съществено значение за клетъчната функция, твърде много от него може да стимулира окислително увреждане на клетката.

Хипотетично, повишеното желязо в тъканите може да причини тяхната повреда. „Трудно е да се измери желязото в тъканите, когато тъканта вече е повредена. Ние открихме, че количеството на желязо се увеличава в хипокампуса и се свързва с увреждане на тъканите при пациенти с болестта на Алцхаймер, но не и при здрави възрастни индивиди. Така че резултатите показват, че натрупването на желязо може наистина да допринесе за развитие на болестта на Алцхаймер“, казва професорът.

Той допълва: „Натрупването на желязо в мозъка може да бъде повлияно чрез модифициране на факторите на околната среда, като например колко червено месо консумирате, какви хранителни добавки с желязо пиете. При жените значение има хистеректомията (хирургично отстраняване на матката) преди менопаузата."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

batevale ( преди 10 години )
Прекаленостите винаги са един вид екстремизъм.Изключването на червеното месо от менюто,може да доведе до други здравни усложнения.Яжте каквото ви душа иска,стига да можете да си го позволите!Ако не се чувствате добре,идете на лекар!Той с голяма доза достоверност ще изкаже едно предположение,наречено диагноза и ще ви даде съответният съвет.....Останалото е бизнес със хранителни добавки.Кой мислите поръчва и ползва резултатите от тези изследвания?После ви бомбардират с реклами и вие вече сте болни от болестта "манипулация"...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар