Яденето на прекалено много червено месо може да предизвика Алцхаймер, се твърди в ново изследване. Учените установили, че натрупването на желязо, което е в изобилие в червеното месо, може да причини увреждане на тъканите на мозъка, да причини плака и да разруши нервно-комуникационните сигнали. На свой ред това може да увеличи риска от коварната болест.
Проф. Джордж Бардзокис от Университета в Лос Анджелис, САЩ и колегите му са изследвали мозъка при пациенти с болестта на Алцхаймер и са сравнявали техните хипокампуси (частта в мозъка, която отговаря за дълготрайната памет), за който е известно, че се поврежда в началото на заболяването. Учените са използвали мозъчно-образни техники и са установили, че желязото се увеличава в хипокампуса и се свързва с увреждане на тъканите в тази област.
Проф. Бардзокис казва, че повечето изследвания са фокусирани върху това, че болестта се предизвиква от натрупаните плаки от протеините тау или бета-амилоид и учените не обръщат внимание на желязото. Тези протеини наистина нарушават сигналите между невроните и дори ги убиват, особено с напредването на възрастта.
Но той смята, че техническата повреда настъпва допълнително „нагоре по веригата“ и това е унищожаване на мастната тъкан „миелин“ (това е изолатор, който образува слой около аксоните на невроните. Той е жизненоважен за акуратната функция на нервната система), което затруднява комуникацията и насърчава натрупването на тези плаки.
Затова възрастните хора трябва да преосмислят диетата си и да намалят консумацията на червено месо, ако искат да намалят риска от Алцхаймер
Тези амилоидни плаки унищожават повече и повече миелин, а това нарушава сигналите в мозъка и води до клетъчна смърт, което са класическите клинични признаци на болестта на Алцхаймер.
Миелинът се произвежда от клетки, наречени олигодендроцити. Тези клетки имат най-високи нива на желязо от всички клетки в мозъка.
Изследователят добавя, че въпреки че желязото е от съществено значение за клетъчната функция, твърде много от него може да стимулира окислително увреждане на клетката.
Хипотетично, повишеното желязо в тъканите може да причини тяхната повреда. „Трудно е да се измери желязото в тъканите, когато тъканта вече е повредена. Ние открихме, че количеството на желязо се увеличава в хипокампуса и се свързва с увреждане на тъканите при пациенти с болестта на Алцхаймер, но не и при здрави възрастни индивиди. Така че резултатите показват, че натрупването на желязо може наистина да допринесе за развитие на болестта на Алцхаймер“, казва професорът.
Той допълва: „Натрупването на желязо в мозъка може да бъде повлияно чрез модифициране на факторите на околната среда, като например колко червено месо консумирате, какви хранителни добавки с желязо пиете. При жените значение има хистеректомията (хирургично отстраняване на матката) преди менопаузата."