IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нула калории – нула вина

16 юли 2013 05 10

Появи се първият естествен и полезен заместител на захарта

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Растителният екстракт от стевия е 300 пъти по-сладък от захарта и се използва като подсладител в Южна Америка в продължение на хиляди години. Това е причината напоследък хранително-вкусовата промишленост да започне да се замисля да интегрира извлек от растението в нездравословните храни и напитки, в опит да се пребори с епидемията от затлъстяване.

Някои производители вярват, че този екстракт, който не съдържа никакви калории, а има сладостта на захарта, може да помогне и в борбата с диабета. Стевията е диворастящо растение, което е много по-сладко от традиционната захар от цвекло или тръстика. Тя е използвана в продължение на векове от индианците гуарани в Парагвай.

Д-р Маргарет Ашуел, член на Научния консултативен съвет на „Global Institute Stevia", смята, че ползите за здравето от това растение са много. „Стевия може да помогне на хората да ползват сладост с природен произход, като същевременно намали калориите в храната им като част от една по-здравословна и балансирана диета," казва тя и добавя: „Сега вече има огромни възможности за индустрията да намали захарта в продуктите и да помогне за намаляване на кризата със затлъстяването."

Според статистиките в Англия, 65 на сто от мъжете и 58 на сто от жените са с наднормено тегло или затлъстяване като тези числа непрекъснато се покачват.

Сред мултинационалните компании, които започват да се замислят за употребата на този нов подсладител, са Coca-Cola и Danone. До скоро стевията съществуваше в относителна неизвестност, но се очаква до няколко години да навлезе масово в продуктите на големите фирми.

Продажбите на екстракта между 2008 и 2012 г. са се увеличили с до 400 на сто. През 2011 г. стевията е била одобрена от Европейската агенция за безопасност на храните и вече има разрешение за широкото ѝ въвеждане.

Някои критици поставят под въпрос дали една добавка без калории може наистина да помогне в борбата с мазнините. Д-р Робърт Лустиг смята, че тялото очаква истинска захар, тъй като вкуса на стевия е по-необичаен.

Изследванията за предполагаемите ползи от стевията за здравето са смесени. Мнозина лекари смятат, че растението може всъщност да предизвика рискове за здравето, защото е установено, че то понижава кръвното налягане.

Най-очевидната полза на това растение е, че осигурява сладост, но не повишава нивото на кръвната захар. Експерти от Тайланд пък смятат, че стевията има противовъзпалително, анти-туморно, диуретично и имуномодулиращо действие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари