Черешите са един от най-популярните летни плодове, а освен това са наистина супер храна, пълна с антиоксиданти и антоцианини, които са известни с това, че намаляват риска от сърдечни заболявания и рак. Освен това, черешите съдържат мелатонин, ензим, който помага за регулиране на циркадните ритми на организма: сърдечната честота и цикъла на съня. Те са наситени и с витамини, които стимулират имунната система на човек.
Черешите се използват и като медицинско средство за лечение на подагра, заради тяхната способност да намаляват пикочната киселина в кръвта. Има дори доказателства, които предполагат, че антиоксидантите могат да помогнат за предотвратяване на деменцията и загубата на паметта.
Черешите имат противовъзпалителни свойства и проучванията показват, че могат да действат като болкоуспокояващо с почти същата ефективност като ибупрофена.
Тези симпатични плодове с костилки съдържат високи нива на витамините А, С и Е, както и малки количества желязо, магнезий и калий. Освен това са важен източник на фибри и помагат на храносмилането.
Предлагаме ви пет лесни рецепти с череши, за да ги включите в менюто си още по-често:
1. Топинг от череши
Този плодов десерт е перфектен за закуска, въпреки че може да изглежда малко странно. Махнете костилките на няколко череши и ги оставете да къкрят на котлона като им добавите вода, захар и балсамов оцет. След това ги оставете да изстинат. Разбъркайте ги и им добавете настъргана кора от 1 лимон и бадемов екстракт. След това прибавете към тях мюсли или счукани орехи по ваш избор. Този микс е идеален като топинг върху киселото ви мляко.
Снимка: kirantarun.com
2. Пиле на грил със сос от череши
Плодовите сосове са модерни в днешно време и този няма да ви разочарова. Тази рецепта за пиле на грил с черешова салца се прави по следния начин – използват се сурови, нарязани череши, смлян червен лук и пресен босилек. Всичко това се разбърква с пресен лимонов сок, балсамов оцет и мед. С тази салца се намазват обилно пилешките гърди, поръсват се със сол и черен пипер и се пекат на скара.
Снимка: iowagirleats.com
3. Хляб с череши и розмарин
Фокачата е традиционен италиански хляб, който често се гарнира с маслини, стафиди и розмарин. Този вариант е с череша, розмарин и морска сол. Питката съчетава сладък и солен вкус. Месите тесто за питка, оставяте го да втаса, като трябва да удвои размера си, след това оформяте хляба и натискате черешите в повърхността. Поръсвате със зехтин, розмарин и морска сол целия хляб и сложете да се пече.
Снимка: acozykitchen.com
4. Салата с череши и царевица
Зелената салата върви в комбинация с тръпчиви плодове. Тази рецепта за салата върви най-добре с бейби спанак или с рукола, към които се добавят кубчета целина и лук. След това се поръсва със зърна от царевица, череши без костилки и всичко се полива със сос винегрет и кленов сироп.
Снимка: cheekykitchen.com
5. Салата от нахут и череши
Нахутът е отличен източник на протеини за вегетарианците, а освен това е отлично допълнение към салати. Тази рецепта се прави със спанак, нахут, краставици и лимонов сок. Добавя се босилек и мента и накрая се слагат меките череши без костилки. Можете да полеете салатата с балсамов оцет и да ѝ нарежете отгоре козе сирене. Сервирайте я охладена.
Снимка: sprint2thetable.com