От много време се знае, че консумацията на мазна риба е лесен начин да поддържате своя мозък активен и да намалите риска от инсулт. Друга много полезна храна, за която се твърдят подобни неща, са ядките. Американски учени обаче гледат скептично на тези твърдения и смятат, че яденето на сьомга и ядки всъщност не подобрява функциите на мозъка.
За разлика от предишни изследвания, най-новото по темата показва, че омега- 3 мастните киселини, съдържащи се в рибата и ядките, не могат да спрат спада в интелекта. Доктор Ерик Аман от университета в Айова заяви във връзка с проучване по въпроса: „Налице е голям интерес към омега-3 като начин да се предотврати или забави когнитивният упадък, но за съжаление нашето изследване не установи защитен ефект при по-възрастните жени“.