Когато става дума за брашно, бялото пшеничено вече не е единственият ви избор. В последните години на пазара се появиха различни видове брашно от ядки, соя и дори от древни зърнени култури, които си заслужават вниманието. Не само, защото тези различни видове брашно ще ви дадат възможност да експериментирате с текстури и аромати, когато готвите, но и защото ще разнообразят менюто ви. Ето няколко успешни, полезни и вкусни заместители на класическото бяло брашно:
1. Брашно от бадеми
Това брашно съдържа растителни протеини, полезни мазнини и 35 на сто от препоръчителната ви дневна доза витамин E. По-специфичното при него е, че трябва да се съхранява в хладилник или да се замрази след отваряне, защото иначе се разваля. То е перфектно като панировка за пиле или риба, може да се слага вместо галета в кюфтета, торти и др. Може да се комбинира с 3/4 бяло брашно и да се използва за всички видове печива.
1/4 чаша от това брашно съдържа 160 калории, 14 г мазнини, 6 г въглехидрати, 1 г захар, 0 мг натрий, 3 г фибри, 6 г белтъчини.
2. Соево брашно
Брашното от соя ще достави на организма ви калций, фибри и много растителен протеин.
То е перфектно за сгъстяване на сосове, за приготвяне на по-гъсти супи, или за замяна (до една трета от количеството) на бялото брашно в различни сладкарски рецепти.
1 /4 чаша от това брашно съдържа 120 калории, 6 г мазнини, 8 г въглехидрати, 0 мг натрий, 3 г фибри, 10 г белтъчини.
3. Брашно от киноа
Това брашно съдържа пълноценен протеин, който осигурява на тялото всички незаменими аминокиселини. За да се отървете от естествената горчивина на киноата, трябва да я смелите в отделна мелничка и да изпечете самото брашно върху пергаментова хартия на 100 градуса в продължение на 10 минути.
Това брашно ще направи бисквитите и сладкишите ви малко по-здравословна храна. Можете да го смесите с равно количество бяло брашно – текстурата на тестото ви ще е малко по-зърнеста, отколкото обикновено, но резултатът ще бъде много по-полезен за вас.
1/4 чаша съдържа 110 калории, 1,5 г Мазнини, 18 г Въглехидрати, 8 мг натрий, 2 г фибри, 4 г белтъчини.
4. Брашно от ечемик
Високото съдържание на фибри в ечемика може да помогне за понижаване на холестерола в кръвта, както и до понижаване на кръвната захар.
То е най-добро за приготвяне на бисквити, хляб и палачинки. Те ще бъдат малко по-плътни от тези, направени с пшеничено брашно.
5. Брашно от лимец
Това брашно е направено от древната зърнена култура лимец, която има леко сладък вкус. То е по-леко и по-меко от пълнозърнестото брашно, но също е богато на фибри.
Брашното от лимец е перфектно за приготвяне на тестени изделия, тесто за пица и хляб. За разлика от някои други брашна (от соя и киноа), брашното от лимец може напълно да замени бялото брашно, без това да се отрази на крайния продукт.
1/4 чаша съдържа 120 калории, 1 г мазнини, 22 г въглехидрати, 1 мг натрий, 4 г фибри, 4 г белтъчини.