IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Вкусни алтернативи на бялото брашно

14 октомври 2013 14 00

Дори да имате поносимост към глутена, пак можете да се опитате да избягвате бялото брашно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато става дума за брашно, бялото пшеничено вече не е единственият ви избор. В последните години на пазара се появиха различни видове брашно от ядки, соя и дори от древни зърнени култури, които си заслужават вниманието. Не само, защото тези различни видове брашно ще ви дадат възможност да експериментирате с текстури и аромати, когато готвите, но и защото ще разнообразят менюто ви. Ето няколко успешни, полезни и вкусни заместители на класическото бяло брашно:

1. Брашно от бадеми

Това брашно съдържа растителни протеини, полезни мазнини и 35 на сто от препоръчителната ви дневна доза витамин E. По-специфичното при него е, че трябва да се съхранява в хладилник или да се замрази след отваряне, защото иначе се разваля. То е перфектно като панировка за пиле или риба, може да се слага вместо галета в кюфтета, торти и др. Може да се комбинира с 3/4 бяло брашно и да се използва за всички видове печива.

1/4 чаша от това брашно съдържа 160 калории, 14 г мазнини, 6 г въглехидрати, 1 г захар, 0 мг натрий, 3 г фибри, 6 г белтъчини.

2. Соево брашно

Брашното от соя ще достави на организма ви калций, фибри и много растителен протеин.
То е перфектно за сгъстяване на сосове, за приготвяне на по-гъсти супи, или за замяна (до една трета от количеството) на бялото брашно в различни сладкарски рецепти.

1 /4 чаша от това брашно съдържа 120 калории, 6 г мазнини, 8 г въглехидрати, 0 мг натрий, 3 г фибри, 10 г белтъчини.

3. Брашно от киноа

Това брашно съдържа пълноценен протеин, който осигурява на тялото всички незаменими аминокиселини. За да се отървете от естествената горчивина на киноата, трябва да я смелите в отделна мелничка и да изпечете самото брашно върху пергаментова хартия на 100 градуса в продължение на 10 минути.
Това брашно ще направи бисквитите и сладкишите ви малко по-здравословна храна. Можете да го смесите с равно количество бяло брашно – текстурата на тестото ви ще е малко по-зърнеста, отколкото обикновено, но резултатът ще бъде много по-полезен за вас.

1/4 чаша съдържа 110 калории, 1,5 г Мазнини, 18 г Въглехидрати, 8 мг натрий, 2 г фибри, 4 г белтъчини.

4. Брашно от ечемик

Високото съдържание на фибри в ечемика може да помогне за понижаване на холестерола в кръвта, както и до понижаване на кръвната захар.
То е най-добро за приготвяне на бисквити, хляб и палачинки. Те ще бъдат малко по-плътни от тези, направени с пшеничено брашно.

5. Брашно от лимец

Това брашно е направено от древната зърнена култура лимец, която има леко сладък вкус. То е по-леко и по-меко от пълнозърнестото брашно, но също е богато на фибри.
Брашното от лимец е перфектно за приготвяне на тестени изделия, тесто за пица и хляб. За разлика от някои други брашна (от соя и киноа), брашното от лимец може напълно да замени бялото брашно, без това да се отрази на крайния продукт.

1/4 чаша съдържа 120 калории, 1 г мазнини, 22 г въглехидрати, 1 мг натрий, 4 г фибри, 4 г белтъчини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари