IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черният чай предпазва от кариес

27 септември 2013 08 00

Три чаши на ден от тази тонизираща напитка ще ви спестят нуждата от зъболекар

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Пийте по три чаши черен чай на ден и така ще поддържате зъбите си в добро състояние и ще намалите риска от кариеси. Изследователите твърдят, че въпросната тонизираща напитка може да донесе повече усмивки на лицата на хората, точно защото зъбите им ще са в по-добро състояние.

Нови проучвания са установили, че черният чай помага в борбата с два вида бактерии – Streptococcus Mutans и Lactobacillus, които се свързват с кариес и заболяване на венците.

Най-ефективната „доза“ от въпросния чай е 3-4 чаши на ден, според ръководителят на изследването д-р Кари Ръкстън. Тя дори твърди, че чаят продължава да предпазва от кариес и ако е подсладен с малко захар.

Зеленият чай също има подобен ефект, но той по-скоро предотвратява лошия дъх, неутрализирайки серните съединения, които допринасят за това неприятно състояние.

Д-р Ръкстън е публикувал своето ново изследване в британското здравно списание „Nutrition Bulletin", като дори твърди, че има доказателства как пиенето на чай може да предпази човек от загуба на зъби, вследствие на пародонтит.

„Сигурна съм, че тази новина ще бъде добре приветствана от зъболекарите, тъй като те продължават да образоват нацията за необходимостта от по-голяма грижа за устната кухина", казва тя.

По принцип бактериите в устата реагират на въглехидратите, произвеждайки киселина, която пък разяжда зъбния емайл, в резултат на което се появяват кариесите. По принцип, и черният, и зеленият чай намаляват възпаленията в устната кухина и предотвратяват растежа на въпросните бактерии.

Чаят съдържа антиоксидантни съставки, известни като флавоноиди и катехини, а те са с анти-микробно действие. Доскоро ползите на черния чай по отношение на зъбите не бяха известни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари