Повечето хора смятат, че пресните хранителни продукти са най-полезни, тъй като те не са претърпели термична обработка и поради това са запазили максимален брой и количество от полезните си вещества. Нови данни обаче оспорват това разпространено схващане и обявяват замразените плодове и зеленчуци за най-добрия избор.
Изглежда замразените храни са най-полезни, тъй като имат по-високи нива на витамини и антиоксиданти, отколкото пресните продукти. Две независими проучвания отчитат един и същ резултат, а именно че в замразените броколи, моркови и боровинки се съдържат повече полезни хранителни вещества. Резултатите от изследванията показват, че в два от три случая замразените плодове и зеленчуци имат различни видове антиоксидантни съединения – включително витамин C, полифеноли, антоцианини и бета-каротин.