Всеки човек си мечтае за бяла „холивудска“ усмивка. Освен чрез помощта на специалисти, по-бял цвят на зъбите може да постигнете и чрез консумацията на определени храни. Нови изследвания преразглеждат теориите за това кои хранителни продукти вредят на зъбите и кои всъщност им помагат. Оказва се, че не всичко „нездравословно“ е вредно за вашето здраве, когато става въпрос за по-бели зъби. Ето и кои са изненадващите храни, които всъщност могат да избелят зъбите ви:
1. Пържола. Според Американската стоматологична асоциация, фосфорът в пържолата предпазва зъбния емайл и костите. Също така дъвченето на подобен вид храна запазва устата и венците в добро състояние. Немско проучване пък показва, че колкото повече човек дъвче храната, която поглъща, толкова по-силни и чисти зъби има.
2. Тъмен шоколад. Макар да има известно противоречие между „тъмно“ и „бяло“, то този вид шоколад наистина може да помогне да се сдобиете с една по-привлекателна усмивка. В какаото се съдържат антиоксиданти, наречени танини, които предотвратяват залепването на бактерии по зъбите, тъй като неутрализират микроорганизмите, причиняващи лош дъх. Тъмният шоколад съдържа химическо съединение, което може да втвърди зъбния емайл. Купувайте тъмен шоколад, който да съдържа най-малко 70% какао и възможно най-малко количество захар.
3. Сирене. Скорошно проучване установява, че леката закуска, включваща сирене вдига pH-то в устата до почти идеалните нива. Когато pH-то падне под 5,5, киселинността може да повреди зъбите. Едно от видовете сирена, използвано в изследването, било чедър.
4. Изкуствени подсладители. Оказва се, че има една-единствена полза от изкуствените подсладители (доказано е, че някои от тях могат да бъдат наистина опасни за здравето) и това е, когато дъвчете дъвки без захар. Всички видове дъвки стимулират отделянето на слюнка, което укрепва зъбите на човек, като отмива натрупаните бактерии.
5. Чай. Изследване, публикувано в списанието на Американската стоматологична асоциация установи, че благодарение на своите високи нива на полифеноли, чаят неутрализира бактериите в устата. Нещо повече – по време на процеса за създаване на чая той поглъща флуорид – минерал, който предпазва зъбите от ерозия.