IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беконът обещава дълголетие

22 октомври 2013 11 30

Той съдържа ниацин, който удължава живота

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Досега постоянно слушахме как трябва да се откажем от мазните и богати на холестерол храни. Това автоматично изключва мазните меса и колбаси, сред които е и беконът. Но както често се случва, учените накрая излизат с поредното си изследване, което противоречи на общоприетите схващания и съвети. И ето, че се оказва, че беконът всъщност е полезен.

Това се дължи на количеството ниацин (витамин b3) в него, което според швейцарско изследване удължава живота. Учени от Федералния технологичен институт в Цюрих са установили, че консумацията на богати на ниацин храни, може да ви докара дълголетие. Освен беконът такива са сушените домати, чушките, фъстъците.

В рамките на изследването проф. Майкъл Ристоу и колегите му хранили кръгли червеи с богати на ниацин продукти. Учените констатирали, че животът на червеите продължил с 10 на сто по-дълго в сравнение с този на събратята им, чиято храна не съдържала ниацин. Получените резултати са изненадващи, защото учени отдавна са стигнали до извода, че ниацинът улеснява производството на свободни радикали, за които се смята, че предизвикват стареене в организма.

Доста разпространено е мнението, че антиоксидантите пречат на стареенето, унищожавайки свободните радикали. Според проф. Ристоу обаче това не е точно така. Той твърди, че няма научни аргументи за тази теза и смята скоро да проведе необходимите изследвания с мишки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари