IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боровинките – вълшебната храна за здраве

27 ноември 2013 12 20

Малките плодове са богати на антиоксиданти, защитаващи клетките на сърцето и понижаващи кръвното налягане

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Като много други плодове, боровинките също са полезни за здравето. Не една и две са ползите от консумацията на малките тъмни зърна. Приемът на купа диви боровинки всеки ден, например, може да ви защити срещу редица здравословни проблеми, включително сърдечносъдови заболявания и диабет.

Според изследователи редовната консумация на боровинки за период от осем седмици може да подобри или предотврати метаболитния синдром (медицински термин за комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване). Този синдром увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Сами по себе си диабетът, високото кръвно налягане и затлъстяването могат да увредят кръвоносните съдове, но тяхната комбинация е особено опасна. За щастие, боровинките са богати на полифеноли – антиоксиданти, които защитават клетките на сърцето и помагат за понижаване на кръвното налягане. Това означава, че те могат да помогнат за намаляване увреждането на лигавицата на кръвоносните съдове.

Изследователи открили, че консумацията на малките плодове оказва значително положително влияние върху притока на кръв. Много от веществата, открити в боровинките имат потенциала да предотвратят метаболитния синдром. По този начин се намалява необходимостта от лечение и медицинска интервенция, пише вестник Daily Mail.

Според учените яденето на диви боровинки в дългосрочен план би могло да нормализира възпалението и да подобри ендотелната функция. Най-голяма полза има от консумацията на сурови плодове. Предишни изследвания показват, че термичната обработка на боровинките (както и на други плодове) може да намали съдържанието на хранителните вещества, които се борят срещу болестите.

Някои от другите ползи на малките плодове са, че те подмладяват кожата, отстраняват инфекции на пикочните пътища, стимулират мисловната дейност и запазват доброто зрение.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари