IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативни източници на витамин D

4 ноември 2013 09 00

Вижте откъде да си набавяте този важен витамин, когато слънцето не е така силно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вярно е, че основните източници на витамин D са млякото и слънцето, но тъй като ни предстои дълъг зимен период, в който има дефицит на слънчеви лъчи, това значи, че ще трябва да намерим друг начин да се снабдяваме с този важен за тялото ни витамин. Освен това лекарите и дерматолозите непрекъснато ни предупреждават, че слънцето е вредно за кожата, а млечните продукти могат да предизвикат непоносимост към лактозата.

Но пък още в училище сме научили, че липсата на витамин D може да доведе до рахит и остеопороза. Означава ли това, че единственият вариант е да приемаме този витамин като добавка? За щастие, отговорът е „не“, тъй като има много други храни, които са достоен ресурс за този витамин. Ето кои са те:

Рибата: Прясната и консервирана риба съдържа значителни количества витамин D. Особено мазните риби като сьомга, сардини, скумрия и риба тон. Една порция дневно от подобна риба ще ви достави повече от 50% от дневната препоръчителна доза от този витамин.

Гъби: Те абсорбират витамин D при излагане на слънчева светлина. Гъбата портабела, която се отглежда на слънце, е много богата на витамин D.

Фреш от портокали: Някои опаковани портокалови сокове също са обогатени с витамин D, но все пак заложете на прясно изцедения сок от портокали. Една голяма чаша от него може да ви достави до една шеста от дневната препоръчителна доза от въпросния витамин.

Яйца: Яйцата са един приличен източник на витамин D. Въпреки това, човек трябва да бъде внимателен в храненето с яйчен жълтък, ако има проблем с кръвното налягане или висок холестерол.

Дреболии: Например, говеждият черен дроб съдържа значително количество витамин D.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари