Вярно е, че основните източници на витамин D са млякото и слънцето, но тъй като ни предстои дълъг зимен период, в който има дефицит на слънчеви лъчи, това значи, че ще трябва да намерим друг начин да се снабдяваме с този важен за тялото ни витамин. Освен това лекарите и дерматолозите непрекъснато ни предупреждават, че слънцето е вредно за кожата, а млечните продукти могат да предизвикат непоносимост към лактозата.
Но пък още в училище сме научили, че липсата на витамин D може да доведе до рахит и остеопороза. Означава ли това, че единственият вариант е да приемаме този витамин като добавка? За щастие, отговорът е „не“, тъй като има много други храни, които са достоен ресурс за този витамин. Ето кои са те:
Рибата: Прясната и консервирана риба съдържа значителни количества витамин D. Особено мазните риби като сьомга, сардини, скумрия и риба тон. Една порция дневно от подобна риба ще ви достави повече от 50% от дневната препоръчителна доза от този витамин.
Гъби: Те абсорбират витамин D при излагане на слънчева светлина. Гъбата портабела, която се отглежда на слънце, е много богата на витамин D.
Фреш от портокали: Някои опаковани портокалови сокове също са обогатени с витамин D, но все пак заложете на прясно изцедения сок от портокали. Една голяма чаша от него може да ви достави до една шеста от дневната препоръчителна доза от въпросния витамин.
Яйца: Яйцата са един приличен източник на витамин D. Въпреки това, човек трябва да бъде внимателен в храненето с яйчен жълтък, ако има проблем с кръвното налягане или висок холестерол.
Дреболии: Например, говеждият черен дроб съдържа значително количество витамин D.



                    
                                
                                
 
            
                        
                            
                            
                            
                        
                        
                        
            
                                Тръмп към Нетаняху: Пуснете чуждестранните журналисти в Ивицата Газа                            
                                Рецепта по турски: Гевреци със сусам (Симид)                            
            
                                Бобровата луна: Най-близката суперлуна за 2025 г. ще озари небето тази седмица                            
                                Blue Origin проведе успешен тест на ракетата New Glenn                            
                                Хората са обречени на самота във Вселената заради ограниченията на разума                            
                                Едно от най-трудните места за изследване: Защо Беринговият мост е толкова важен                            
            
                                Зума каза тежката си дума за прекратеното пловдивско дерби                            
                                Звезда на Левски ще играе на голям турнир                            
                                Ключово решение в Левски                            
                                „Хиени“ идват за по две звезди от ЦСКА и Левски                            
            
                                30-дневно предизвикателство за по-добър живот                            
                                Дневен хороскоп за 4 ноември, вторник                            
                                „Мрак след разсъмване“ от Александра Маринина                            
                                6 плода срещу ракови заболявания, според специалисти                            
            
                                Мозаицизъм – когато не всички клетки носят мутацията                            
                                Нов медикамент за лечние на риносинузит получава одобрение в САЩ и ЕС                            
                                Инхибитори на дипептидил пептидаза-4 – имат ефекти отвъд контрола на кръвната захар                            
                                Как се формира биологичният ни часовник?                            
            
				    
      Остави коментар