IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лечебните свойства на растението бъз

29 ноември 2013 09 30

Човек може да го използва, за да се справи с различни здравословни проблеми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В далечното минало хората поставяли бъз върху раните си, за да заздравяват по-бързо. Днес при подобен проблем човек разчита много повече на науката и медицината. Това е жалко, защото все още има билки с лечебни свойства, които биха могли да помогнат на хората, като премахнат техните здравословни проблеми.

Растението бъз например може да се приема при респираторни проблеми като грип и настинки. Резултати от няколко изследвания показват, че съединенията в бъза могат да намалят подуването на лигавиците и да отпушат носа. В допълнение към това растението бъз има противоракови, антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Ето и кои са най-изявените лечебни свойства на бъза:

1. Подсилва имунната система. Обикновено растението расте до около три метра височина и когато узрее се сдобива с черни плодчета. Според автора на книги за „натурални лекарства“ Майкъл Мъри още римляните са ползвали растението бъз. То обаче трябва да се консумира само, когато плодчетата му са тъмни. Плодовете от бъз са богати на флавоноиди – органични съединения с антиоксидантни качества, които защитават клетките от наранявания и инфекции. Бъзът е богат на витамин A и B, значителни количества витамин C, както и аминокиселини. Всички тези полезни вещества подобряват имунната система на човек.


2. Бори се срещу настинки и грип. Растението бъз може да помогне в борбата срещу грипа и облекчаването на неговите симптоми. Консумацията на бъз кара хората да се потят повече. Изследване показва, че екстрактът от бъз може да съкрати продължителността на настинката с около 3 пъти. След проведен експеримент в лабораторни условия станало ясно, че бъзът може да унищожи вируса H1N1 (свинския грип) в епруветки. Не е ясно обаче дали растението ще има същия успех при хората.

3. Помага при отслабването. Германско проучване показва, че бъзът може да бъде верен помощник в отслабването. В изследването се включили 80 човека, които ежедневно приемали сок от бъз, обогатен с прахообразни екстракти от ягода и аспержи. Авторите на изследването установили не само бързо премахване на мазнините, но и намаляване на кръвното налягане. Не с по-малка важност е и подобряването на психическото и физическо състояние на участниците.

4. Действа срещу инфекции на синусите. Резултатите от проучване показват, че използването на бъз заедно с антибиотик помага за по-бързото отпушване на синусите, отколкото самостоятелния прием на антибиотик.

Имайте предвид, че бъзът може да бъде отровен. Плодовете са годни за консумация, само когато са напълно узрели и след това сварени. Противопоказно е да се консумират сурови плодчета или други части от този род растения.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Може да се предположи ,че статията се отнася за черния бъз който е дървоа не за ниския тревист.Много добра билка е и цвета на ч.бъз.От нея може да се прави чудесна напитка със захар и лимони.За чай се използва сушен при кашлица.Който има възможност нека съди и размножава това полезно растение което вирее чудесно и в занемарени терени.Съдено край оградата,край реката, в близост с диви пътища то е в полза за всички.Много къщи са изчезнали отдавна и дори дворовете им са заличени но бъза е останал и се чувства чудесно докато не се появят гадове с брадви да ,,берат".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
maraia ( преди 10 години )
пия го като сок особено зимата.Мгого съм доволна.Препоръчам Ви го.Действа имуно засилващо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар