Здравословното хранене в китайски ресторант може да ви изглежда почти като мисия невъзможна, но това не бива да ви отчайва. Голяма част от китайските ястия могат да се приготвят в домашни условия, стига да имате подходящите продукти. По този начин със сигурност ще си гарантирате много по-полезно обработване на продуктите. Това е много добра алтернатива, но какво да правят хората, които не са добри готвачи или просто нямат желанието да експериментират с чуждестранна кухня?
Основното правило при храненето в ресторант е да знаете как да поръчвате правилно. В противен случай може да изядете ястие, което съдържа почти толкова калории, колкото са препоръчителни за целия ден. За да се предпазите от подобен сценарий, вижте по какъв начин може да се храните по-здравословно с китайска храна:
1. Кажете „НЕ“ на пържения ориз. Практика в китайските ресторанти е да пържат ориза, който предлагат. Въпреки че белият ориз така или иначе не се вписва в графата „здравословно“, приготвеният ориз на пара е доста по-добър вариант. Пърженият ориз съдържа много вредни мазнини, които ще ви осигурят само временно удоволствие. Най-добре попитайте дали предлагат кафяв ориз.
2. Двойна количество зеленчуци. Ако си поръчвате ориз със зеленчуци, например, помолете да добавят двойно повече от полезните продукти. Зеленчуците са богати на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти и ще ви държат сити поне няколко часа след хранене. Накарайте да приготвят зеленчуците на пара, вместо да ги запържват със соев сос.
3. Споделете храната. Почти всички китайски ресторанти предлагат огромни порции, които са достатъчни за двама души. Така че предварително разпределете поръчаната храна с хората, с които ще обядвате/вечеряте. По този начин ще може да опитате повече ястия, но без да преяждате.
4. Пийте чай. Чаят винаги е чудесен избор. Най-добре си поръчайте зелен чай или такъв от жасмин. И двата вида носят редица ползи за здравето. Ако не подсладявате чая със захар, той почти не съдържа калории.
5. Започнете със супата. Купа топла супа не само ще ви накара да се почувствате сити по-бързо, но и ще ви осигури допълнителен зеленчуков прием. Супите-бульони имат много малко калории, което ги прави перфектният избор за започване на храненето.
6. Не слагайте много сос. Едно от най-нездравословните неща на китайската храна е овкусяването ѝ със сос. Много често именно сосът, богат на натрий, мононатриев глутамат, захар и мазнини, подува корема и създава неприятното чувство, че сте преяли.