Зеленчуците са едни от най-здравословните храни, така че в никакъв случай човек не може да сгреши, ако се храни с тях. Понякога обаче хората се двоумят как е по-добре да консумират определен зеленчук – суров или готвен. Макар да се знае, че термичната обработка намалява полезните вещества в храната, това не е точно така. Всъщност някои зеленчуци е по-добре да се консумират готвени, други пък сурови.
Ето и каква е истината:
1. Лук.
Той трябва да се яде суров. Просто го нарязвате и го изяждате в натуралния му вид. Когато готвите лука, може да получите по-малко количество от фитонутриента алицин. От друга страна в зеленчука се съдържа и флавоноид, известен като кверцетин. Той има противовъзпалителни свойства, а най-интересното е, че количеството флавоноиди се увеличава чрез варенето. Печенето на лука за повече от 5 минути намалява драстично неговите хранителни качества.
2. Броколи.
Яжте ги сурови. Термичната обработка намалява ензима мирозиназа, който помага за прочистване на черния дроб от канцерогени. Броколите, както и други кръстоцветни зеленчуци като зеле, карфиол и брюкселско зеле са пример за храни, които могат да се консумират както варени, така и сурови.
3. Цвекло.
Консумирайте зеленчука суров. Цвеклото губи повече от 30 на сто от своите хранителни вещества по време на готвене.
4. Гъби.
Те трябва да се ядат готвени. Дали ще бъдат варени, печени, сотирани или на грил, изборът е изцяло ваш. По-важното е, че по какъвто и начин да приготвите гъбите, те ще дадат на тялото ви полезното вещество калий.
5. Червени чушки.
Консумирайте ги сурови, тъй като витамин C, който се съдържа в тях, започва да изчезва при готвене над 180 градуса. Причината за това е, че витамин C е вещество, което се разгражда във вода.
6. Спанак.
Яжте го готвен. По този начин вие ще абсорбирате повече желязо, калций и магнезий, отколкото, ако го консумирате суров. Макар че и необработеният спанак е полезен, след готвенето тялото по-лесно абсорбира калция, който се съдържа в зеленчука. По-добре е да готвите спанака на пара, отколкото да го варите, защото по този начин ще запазите по-голяма част от неговите хранителни вещества.
Снимка: Dreamstime
7. Домати.
Консумирайте ги готвени. Може би сте изненадани? Всъщност, когато ядете обработени домати, тялото ви поглъща повече от веществото ликопен, известно с противораковото си действие. Установено е, че размерът на ликопена в доматите е по-висок и те се усвояват по-добре от организма, ако доматите са приготвени с малко масло.
8. Моркови.
Те могат да се ядат и по двата начина. Например, суровите моркови имат антиоксидантни свойства, които намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания. Готвенето на морковите обаче унищожава всички тези полезни антиоксиданти. От друга страна варените моркови снабдяват с повече бета-каротин, който тялото превръща във витамин A.
9. Чесън.
Консумирайте го суров. Готвенето намалява количеството полезни съставки, съдържащи се в чесъна. Така че най-добре слагайте чесъна в ястието, което приготвяте, почти на финала. Термичната обработка намалява съдържанието на полезните химикали, които отпускат кръвоносните съдове и предпазват от сърдечен удар.