IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестете на детето си алергия, като хапвате ядки по време на бременност

29 декември 2013 10 18

Ранната среща на плода в утробата с някои храни, му помага да не развие алергия към тях

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много рядко се среща човек, който да не е алергичен към нещо. И ако искате да спестите на детето си поне една алергия, то заложете на ядките по време на бременността си. Според ново изследване, ранната среща на плода в утробата с някои храни, му помага да не развие алергия към тях, съобщи BBC.

Изследването фокусирало вниманието върху здравословното състояние и хранителния режим на над 8000 деца и майките им. Американските учени са на мнение, че консумацията на ядки по време на бременност може да предпази детето след това от алергия към тях. Получените резултати обаче противоречат на тези от други изследвания, които не показаха никакъв ефект от консумацията на ядки или евентуална връзка с нея.

Екипът на д-р Линдзи Фрейзър от онкологичния институт „Дейна Фарбър“ в Бостън обаче е убеден, че рискът за децата от развитие на алергия към ядките е с една трета по-малък, ако майките им са консумирали ядки по време на бременността. В случая се говори за алергия най-вече към орехи, бадеми, шам-фъстък, кашу, пекани (американски орехи), бразилски орехи, лешници, фъстъци.

Авторите на изследването уверяват, че консумацията на ядки може да осигури защита срещу бъдещи алергии. Съществуват обаче и други фактори, с които може да бъде обяснена тази защита. Дамите, които се хранят с ядки по време на бременността си, често ги съчетават и с други здравословни храни като плодове и зеленчуци. Това като цяло подсилва тонуса и имунната система на организма, както и тази на бебето им.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари