Много рядко се среща човек, който да не е алергичен към нещо. И ако искате да спестите на детето си поне една алергия, то заложете на ядките по време на бременността си. Според ново изследване, ранната среща на плода в утробата с някои храни, му помага да не развие алергия към тях, съобщи BBC.
Изследването фокусирало вниманието върху здравословното състояние и хранителния режим на над 8000 деца и майките им. Американските учени са на мнение, че консумацията на ядки по време на бременност може да предпази детето след това от алергия към тях. Получените резултати обаче противоречат на тези от други изследвания, които не показаха никакъв ефект от консумацията на ядки или евентуална връзка с нея.
Екипът на д-р Линдзи Фрейзър от онкологичния институт „Дейна Фарбър“ в Бостън обаче е убеден, че рискът за децата от развитие на алергия към ядките е с една трета по-малък, ако майките им са консумирали ядки по време на бременността. В случая се говори за алергия най-вече към орехи, бадеми, шам-фъстък, кашу, пекани (американски орехи), бразилски орехи, лешници, фъстъци.
Авторите на изследването уверяват, че консумацията на ядки може да осигури защита срещу бъдещи алергии. Съществуват обаче и други фактори, с които може да бъде обяснена тази защита. Дамите, които се хранят с ядки по време на бременността си, често ги съчетават и с други здравословни храни като плодове и зеленчуци. Това като цяло подсилва тонуса и имунната система на организма, както и тази на бебето им.