IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословните храни, които НЕ трябва да пренебрегвате

28 януари 2014 14 20

С тях не само подпомагате здравето си, но и отслабвате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки човек си има любими храни, любими ястия и по принцип не е склонен да променя драстично хранителния си режим. Освен ако не му се наложи да отслабва или пък не реши, че е време да се храни по-правилно.

Българската кухня, за съжаление, не е от най-здравословните, но това не бива да ви спира, стига да имате желание да се храните добре. Ето и кои са полезните храни и добавки, които определено НЕ трябва да пренебрегвате:

1. Киноа. Тази храна е богата на протеин, който осигурява всичките девет незаменими аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм. Ако се чудите как бихте консумирали киноата, мислете за нея като за ориз или ечемик. В много случай тя може да ги замени. Киноата може да бъде чудесна съставка и в салати.

2. Конопено семе. Още един вегетариански източник на протеин. „Семената“ всъщност са малки плодове. Те са богати на омега-3 мастни киселини, магнезий, калий, желязо и фибри.

3. Кейл. Растението все още не е много популярно в България, но определено спада към здравословните храни. Кейл е от рода на зелето и има много приятен вкус. В него се съдържат полезни вещества като витамини, фолиева киселина и магнезий. Кейл е чудесна добавка към салатите или дори приготвен на пара.

4. Чиа. Малките семена имат мексикански произход и са здравословен източник на енергия. В чиата се съдържат много фибри, както и омега-3 мазнини. Семената от чиа могат да бъдат поръсени върху салатата ви или пък прибавени към сутрешната порция мюсли. Имайте предвид, че ако слагате чиа в мляко или друг вид напитка, трябва да оставите семената поне няколко часа, за да набъбнат.

5. Годжи бери. В древността годжи бери били използвани за лечение на много здравословни проблеми, като например високо кръвно налягане. Тази храна съдържа множество антиоксиданти и е много полезна за кожата. Антиоксидантът, наречен астаксантин, помага в защитата на кожата от вредното въздействие на слънцето. Бета каротинът пък намалява възпалението и подпомага растежа на нови клетки. Годжи бери имат сходен вкус с този на стафидите, когато са изсушени. По тази причина те могат да бъдат консумирани самостоятелно или пък с кисело мляко и овесени ядки.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари