Мангото е сладък и невероятно вкусен плод, който освен това има много ползи за здравето. В него се съдържат основни хранителни вещества и витамини и затова ви съветваме да включите мангото в ежедневното си меню, въпреки че за България то се води екзотичен плод.
Може да го консумирате в суров вид, като съставка в сок или шейк, като добавка в салатата и т. н. Хапвайте зряло сочно манго не само заради фантастичния му вкус, но поради следните няколко причини:
1. Стимулира имунната система
Ако искате да подсилите имунната си система, помислете да добавите манго към ежедневната си диета. То е с високо съдържание на бета-каротин – каротеноид, който се преобразува във витамин А, а той пък е мощен антиоксидант, който помага за защитата на организма срещу вредното въздействие на свободните радикали. Мангото също така е богато на витамин С, който подобрява функционирането на имунната система.
2. Предпазва от рак
Поради високото си съдържание на антиоксиданти, мангото доказано помага за намаляване на риска от рак. Едно проучване показва, че съединенията в този плод (астрагалин, кверцетин, галова киселина, изокверцетин, метилгалат и физетин), защитават организма от рак на гърдата, дебелото черво, простатата и левкемия. Консумирането на мангото е един от най-вкусните начини за намаляване на риска от развитие на тези коварни болести.
3. Подобрява мозъчната функция
Мангото е с високо съдържание на витамин В6, който пък е от съществено значение за правилното функциониране на нервната система. Освен това, витамин В6 помага за формирането на няколко мозъчни невротрансмитери, които са отговорни за регулиране на съня и настроението. Мангото също така съдържа глутамин, важна аминокиселина, която допринася за засилване на концентрацията и подобряване на паметта.
4. Защита на черния дроб
Консумацията на манго също може да ви помогне да защитите вашия черен дроб. Вече казахме, че този плод е с високо съдържание на мощни антиоксиданти, които помагат при прочистването на черния дроб от вредните токсини.
5. Намалява холестерола
Мангото доказано намалява нивата на холестерола, тъй като е с високо съдържание на фибри и пектин. Поради това този плод помага и за намаляване на високото кръвно налягане, най-вече поради богатото си съдържание на калий.
6. Контролира наддаването на тегло
Ако се опитвате да свалите няколко ненужни килограма, вие определено трябва да помислите да включите манго към здравословния си хранителен режим. Многобройни проучвания са установили, че консумацията на манго, но без да го белите, може да ви помогне да контролирате теглото си. Екстрактите, открити в кората на мангото, възпрепятстват развитието на човешките мастни клетки.
7. Подобрява храносмилателната система
На последно място мангото помага за подобряването на храносмилателната система. То е отличен източник на фибри, които премахват токсичните и вредни отпадъци от тялото. Едно манго доставя около 20% от необходимия дневен прием на фибри. Друг полезен за храносмилането елемент е калий. Калиевият дефицит може да доведе до дисбаланс на течности в организма и до запек.