IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредите и ползите от зелената диета

6 юни 2014 05 55

Колко полезни са всъщност плодовете и зеленчуците?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Според британски диетолози зелената диета повече вреди, отколкото помага. Неслучайно много звезди признават, че преди да изпият зеленото си смути за деня, проверяват в списъка със забранени“ и „разрешени“ зеленчуци.

По мнение на много английски диетолози, в част от плодовете и зеленчуците няма нищо полезно и не са безобидни. Любителки на соковите диети като Клаудия Шифър и Никол Ричи трябва да внимават с дозата. С ежедневния фреш в организма попадат витамини, но и доста вредни съставки.

Не е тайна, че след индустриалната революция химическите торове са били използвани навсякъде. Модерното селско стопанство е невъзможно без използването на пестициди. Преди време химиците се интересували само от качеството на вече произведения зеленчук. Докато днес ни предупреждават още преди той да бъде засят. Вредните съставки се отразяват не само на кожата, но и на здравето ни.

Някои пестициди се считат за канцерогенни. Ако следвате примера на Роузи Хънтингтън-Уайтли, която пие всеки ден смути от пресни зеленчуци като спанак, целина, магданоз, броколи, помислете си само колко токсични съединения поемате в този момент.

В особен риск в това отношение са децата и бременните, както и кърмещите жени. Но на помощ на любителите на чистите храни, разбира се, има нова хранителна система, която е разпространена в Англия и печели нови почитатели всеки ден.

На първо място трябва да се запознаете със списъка на разрешените продукти, който преди 10 години бе публикуван от Организацията Environmental Working Group (EWG) и всяка година се актуализира, но добива своята популярност съвсем скоро.

В числото на „мръсните продукти“ са включени плодове и зеленчуци, които съдържат повече от 50 вида вредни химикали. Според препоръките на учените те трябва или напълно да се премахнат, или да се ограничат от порцията ни за деня. Чистите продукти са 15 и те практически са свободни от пестициди и безопасни за здравето ни. Дженифър Анистън например, следвайки списъка на разрешените зеленчуци, пие в рамките на няколко дни „коктейл за красота“ от органични сокове с краставица, целина, зеле, моркови и джинджифил. Този коктейл е чудесен за детоксикация.

Известният кулинар Джейми Оливър също следва този списък и се опитва да използва само продуктите от т. нар. „чисти 15“. Гуинет Полтроу е известна със здравословния си начин на живот, в своя блог goop.com редовно публикува актуализирания списък на полезните зеленчуци и плодове. Жизел Бюндхен също уверява, че дължи фигурата си изключително на хранене с органични продукти. Звездната двойка Брад Пит и Анджелина Джоли не отстъпват по грижи за здравословно хранене. Наскоро те се сдобиха със собствени лозя и овощни градини в южна Франция и произвеждат биовино с името Miraval. Вярваме им, че в него няма никакви химикали.

В списъка на EWG са включени освен „забранени“ продукти също и алтернативни, с които могат да бъдат заменени. С тяхна помощ можем да ограничим приема на токсини с 80%. Именно това е причината посветените в тази английска система за здравословно хранене да са все повече. Но не е необходимо да се отказвате напълно от „забранените“ продукти в списъка – в крайна сметка една ябълка все пак ще е по-полезна от каквито и да било биобисквити.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари