IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословните храни, които могат да бъдат и опасни

21 август 2014 08 40

Ако ядете прекалено много от тях

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно знаете, че изяждането на цяла купа чипс или бисквити не е добре за вас. Едва ли обаче подозирате, че със здравословните храни също трябва да се внимава. Според експертите прекаляването с някои по-питателни храни може да бъде също толкова вредно.

Разбира се, няма нужда да се лишавате от полезните храни напълно, но ще трябва да избягвате да ги консумирате в прекалено големи количества. Ето и кои са тези здравословни храни, които могат да бъдат и опасни:

1. Портокали и домати. Вие трябва да бъдете внимателни и да не прекалявате с тези вкусни, полезни, но и силно киселинни плодове (да, доматите се водят плодове). За да не раздразните храносмилателната си система, експертите препоръчват да не консумирате по повече от две порции (2 чаши) портокали и домати на ден.

2. Консерви риба тон. Тази нискокалорична риба е чудесна добавка за салати или сандвичи. Въпреки това прекаляването с риба тон може да доведе до опасни нива на живака. Прекомерният прием на живак може да предизвика проблеми със зрението, увреден слух и говор, липса на координация и мускулна слабост. Уверете се, че не консумирате повече от 3-4 консерви риба тон на седмица.

3. Вода. Докато хидратацията е от ключово значение за доброто здраве, то прекомерната консумация на вода може да бъде наистина опасна и да доведе до водна интоксикация. Това се случва, когато водата разрежда натрия в тялото и съответно неговото ниво се понижава драстично и в кръвта.

Подобно нещо може да предизвика уреждане на мозъчната функция и дори смърт. Ако искате да знаете колко вода е добре да пиете на ден, може да го разберете чрез урината си. Ако тя постоянно е прозрачна, значи трябва да намалите водата, която консумирате.

4. Соя. Соята може да помогне за контрола на холестерола и кръвното налягане, но ако прекалите с нея, рискувате да се сдобиете с желязо-дефицитна анемия. Експертите съветват да консумирате до една порция дневно (с големината на топка за тенис).

5. Спанак. Той е отличен източник на протеини, фибри, витамини и минерали. Въпреки това спанакът има високо съдържание и на съединение, наречено оксалат. То може да доведе до образуване на камъни в бъбреците, предупреждават специалистите.

6. Животински протеини. Ако разчитате предимно на животински протеини с ниско съдържание на мазнини (пилешки гърди или яйчен белтък), може би е време да промените своя хранителен режим. Според експертите приемът на твърде много животински протеини може да бъде опасен, тъй като те карат тялото да произвежда повече от хормона инсулиноподобен фактор на растежа (IGF-1). Този хормон насърчава стареенето и увеличава риска от рак (особено рак на гърдата).

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари