IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителни оръжия срещу стрес

7 ноември 2014 10 27

Премахнете напрежението с подходящата храна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно много добре знаете, че така нареченото „емоционално хранене“ няма да направи така, че проблемите ви да изчезнат като с магическа пръчка, но със сигурност ще повлияе зле на вашата талия. Това е така, защото хората се хранят най-често с нездравословна храна, когато са под стрес, когато са тъжни или депресирани.

Добрата новина е, че има някои храни, които могат да се борят със стреса и да подобрят начина, по който се чувствате. Все пак, не забравяйте, че трябва да ги консумирате в умерени количества, защото нищо прекалено не е хубаво. Ето и кои са хранителните оръжия срещу стрес, на които да заложите:

1. Овесена каша с канела и мед. Купата с овесена каша доставя вкусни въглехидрати и повишава отделянето на щастливия хормон серотонин. Освен това овесената каша е богата на бавни за смилане фибри, което означава, че тя няма да предизвика скок в нивата на кръвната ви захар. Добавете канела (облекчава чувството на неудовлетвореност) и една чаена лъжичка мед (повишава имунитета).

2. Тъмен шоколад с бадеми. „Шоколадовият лек“ е истина – според проучване от 2009 година консумацията на тъмен шоколад намалява нивата на хормоните на стреса. Също така той има способност да понижава кръвното налягане. Междувременно бадемите дават енергия и съдържат мононенаситени мазнини, които според друго проучване се свързват с по-ниски нива на депресия.

3. Смутита. Вместо сутрешна доза кафе, заложете на шейк от соево или бадемово мляко (повишава нивата на серотонин), добавете неподсладено какао на прах (повишава допамина, както кафето) и завършете с банан (калият понижава кръвното налягане).

4. Ядки. Шепа фъстъци, кашу, бадеми, орехи и тиквени семки са чудесен източник на фибри, антиоксиданти и ненаситени мастни киселини, които понижават кръвното налягане. Според едно проучване шамфъстъкът притъпява ефектите на тревожност. Омега-3 мастни киселини в орехите пък са свързани с намалени нива на депресия, а за селена в кашуто и бадемите е доказано, че подобрява настроението. Триптофанът в тиквените семки може да помогне за по-голямо производство на серотонин.

5. Кисело мляко с горски плодове. Заложете на закуска – кисело мляко с добавени горски плодове (или други по ваш вкус). Тя е чудесен източник на тонизиращи протеини и калций, от който тялото ви се нуждае, за да се чувствате по-добре. Добавете пресни плодове за сладост, за зареждане с антиоксиданти и за повишаване на имунитета.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари