Ако подправките не съществуваха, храната щеше да бъде доста по-безвкусна и неособено примамлива. Не това обаче е тайната на успешното отслабване. Ако искате да се разделите с някой излишен килограм, просто трябва да полагате нужните усилия.
Що се отнася до храната – трябва да консумирате здравословни продукти и да овкусявате закуските, обедите и вечерите си с подходящите подправки.
Ето и кои са те:
Черен пипер на зърна: Той ще добави пиперлив, приятен вкус на всяко ястие. Важно е обаче черният пипер да бъде прясно смлян, за да се усеща по-добре ароматът му. В случай, че нямате специална мелничка за пипер, може да използвате кафемелачка. След като веднъж захвърлите смления черен пипер и го замените с прясно смлените зърна, сами ще усетите разликата.
Кардамон: Подправката, която прилича на черен пипер, но има лек ментов аромат. Щипка кардамон може да добавяте в десерти и/или сладки храни за закуска, като по този начин ще прибавите екзотичен вкус на храната си.
Чили на прах: Лесен начин да се измъкнете от коловоза на скучното готвене. Избирайте чили на прах, което е леко пикантно, безсолно и без добавена захар. След като веднъж започнете да консумирате „по-леко“ чили на прах, постепенно преминавайте на по-горещо такова. Както знаете, пикантните храни ускоряват метаболизма, така че си струва да опитате.
Канела: Идеална подправка за напитки или сутрешни храни. Сладкият вкус на канелата наистина може да помогне за контрола на кръвната ви захар. Ето защо тя е идеална добавка към закуската ви. Канелата също така се свързва с по-ниски нива на възпаление.
Кора от цитруси: Официално това не се води подправка, но добавя силен аромат към храната, така че си струва да я използвате в различни храни. Според някои изследвания цитрусовите кори могат да действат като защита срещу някои форми на рак, по-специално рак на кожата.
Кимион: В него има изненадващо високо количество желязо, но бъдете предпазливи с количеството, тъй като ароматът може да бъде малко прекален.
Семена от копър: Те отделят лек сладък вкус, заради което може да си спестите добавената захар.
Чесън на прах: Една от най-ароматните подправки, която обаче запазва мириса си прекалено дълго. Ако се абстрахирате от това, чесънът е чудесен начин да направите всяка храна по-апетитна. Освен това не забравяйте, че той е много полезен за здравето.