IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да ядете аспержи

16 септември 2015 06 00

Какво ще спечели вашето здраве?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Аспержите не са сред любимите храни на българите. Знаейки за всички ползи от консумацията на зелени зеленчуци обаче, трябва да се замислите за включването им към вашето хранително меню (в случай, че вече не сте го направили).

Аспержите са чудесен източник на куп полезни хранителни вещества, освен това са и изключително вкусни, ако разбира се, ги приготвите правилно. За да затвърдим позицията си в полза на аспержите, ще ви изредим нещата, които ще спечели вашето здраве от консумацията на аспержи:

Аспержите са богати на полезни вещества

Те са чудесен източник на фибри, фолиева киселина, витамини A, C, В, E и K. Когато ядете аспержи, вие не само ще помогнете на храносмилането си, но и ще повишите имунитета си. Специално витамин К помага за съсирването на кръвта и укрепването на костите. Витамините от група В пък са известни с регулирането нивата на кръвната захар.

Аспержите се борят със свободните радикали

Заедно с авокадото, кейла и брюкселското зеле, аспержите са особено богат източник на детоксикиращото съединение глутатион. То помага в борбата срещу вредни съединения като свободните радикали. Ето защо консумацията на аспержи може да бъде вид защита срещу някои форми на рак.

Аспержите съдържат много антиоксиданти

Те дори се нареждат сред най-добрите зеленчуци, които имат способността да неутрализират клетъчното увреждане, причинено от свободните радикали. Именно действието на антиоксидантите помага за забавянето на стареенето.

Аспержите са приятел на мозъка

Подобно на листните зеленчуци, аспержите доставят фолиева киселина, която заедно с витамин В12 помага за предотвратяване на когнитивното увреждане.

Аспержите са естествен диуретик

Те съдържат високи нива от аминокиселината аспарагин, която служи като естествен диуретик. По този начин с уринирането се освобождавате не само от течностите, но и от излишната сол от организма ви. Аспержите са особено полезни за хората, които страдат от оток (натрупване на течности в тъканите на тялото) и тези, които имат високо кръвно налягане или други сърдечни заболявания.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари