IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Всичко, което трябва да знаете за авокадото

17 декември 2015 06 00

Съвети за купуване и съхраняване

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Авокадото е от онези „екзотични“ и същевременно изключително полезни храни, които трябва да присъстват във вашия хранителен режим. Дори да не сте фенове на гуакамолето, не забравяйте, че авокадото е чудесна съставка за вкусна и здравословна салата.

Вече сме споделяли с вас защо трябва да консумирате често зеления плод. Време е да ви разкажем и за триковете, с които да избирате правилното авокадо в магазина и как най-добре може да го съхранявате.

Ето и всичко, което трябва да знаете за авокадото:

В магазина за хранителни стоки използвайте ръцете си

Зрялото авокадо има силна миризма, но за да разберете дали един плод е узрял, трябва да го вземете с ръцете си. Когато едно авокадо е готово за консумация, то има тъмен цвят и е меко на допир.

Разпознавайте различните нива на зрялост

Промоционалната цена на авокадото може и да ви изглежда съблазнителна, но трябва да бъдете внимателни при избора си на зеления плод. Понякога той може да се окаже презрял и в начална фаза на разваляне. Ето защо, ако имате възможност, купувайте по-твърдо и зелено авокадо, което да оставяте да омеква за цяла седмица преди да го консумирате. По-меките плодове пък яжте до един ден.

Не съхранявайте авокадото в хладилника

Не охлаждайте авокадото, ако искате то да бъде перфектно узряло и вкусно. В случай, че сте купили тъмно и меко авокадо, което няма да консумирате скоро, тогава може да го приберете в хладилника, за да предотвратите влошаване на състоянието му. Ако пък искате зеленото авокадо да узрее по-бързо, сложете го в хартиен плик или пък го увийте във вестник заедно с банан.

Увийте остатъка от авокадото в прозрачно фолио за готвене

В случай, че половин авокадо е останало неизядено, приберете го на съхранение в хладилника. Преди това обаче го увийте старателно във фолио за готвене, за да предотвратите покафеняването му. Може да опитате и да втриете малко лимон или лайм върху обелената част на плода.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари