fallback

Защо трябва да включите тиквените семки в менюто си

09 March 2016 06:00

Те са суперхрана с куп полезни свойства

Защо трябва да включите тиквените семки в менюто си

Тиквата е известна със своята ниска калоричност и ползи за здравето, но не само месестата част на плода става за ядене. Всъщност семките ѝ са също истински еликсир на здравето и не бързайте да ги изхвърляте!

Като повечето ядки те са наситени с много витамини и полезни мазнини, а ето и няколко причини да ги включите в менюто си:

Богати са на магнезий

Една четвърт чаена чаша тиквени семки съдържа половината дневна доза магнезий, необходима на тялото. Магнезият е важен за костите и мускулите, както и за отпускането на кръвните канали.

Богати на цинк

Цинкът помага за добрия сън, повишава имунитета, сензитивността и здравето на очите. Също така контролира инсулина и помага на мъжката плодовитост.

Омега-3 мастни киселини

Суровите ядки, включително и тиквените семки са изключително богати на това вещество, което подхранва тъканите, органите и мозъка.

Подпомагат съня

Тиквените семки са богати на трипотофан – амино киселина на основата на протеина, която тялото трансформира в серотонин (хормонът на щастието), а след това и в мелатонин – „хормонът на съня“.

Мъжко здраве

Мъжете, които искат да имат здрава простата, трябва да хапват тиквени семки! Цинкът в тях е важен за господата и лесно ще си го набавят чрез тях.

Противовъзпалително

Доказано е, че маслото в тиквените семки има силен противовъзпалителен ефект.

Автор на статията:
Tialoto.bg
Сподели Изпрати в Messenger
здраве витамини тиквени семки
0 коментара
fallback