Калцият е изключително ценен минерал за организма. Той е важен за изграждането и поддържането здравината на зъбите и костите. С възрастта, редовният прием на калций предпазва от остеопороза, помага на мускулите да функционират правилно, на кръвта да се съсирва, регулира нервните сигнали и сърцебиенето.
Препоръчителният дневен прием на калций за една възрастна жена е 1000 мг, а за бременните и дамите над 50 скача до 1200 мг. От малки слушаме, че трябва да пием мляко, защото е богато на калций. Истината е, че има къде-къде по-ценни храни в това отношение.
1. Тофу
В една чаша се съдържат 861 мг калций. Тофуто е нискокалорично (около 200 калории на чаша) и е източник на много полезни протеини!
2. Сьомга
100 грама сьомга дават около 180 мг калций, плюс достатъчно протеин и омега-3 мастни киселини. Тя също е чудесен източник на витамин D, от който тялото ви се нуждае, за да абсорбира калция.
3. Овесени ядки
Половин чаша овесени ядки ще ви дадат 200 милиграма калций. Дори по-добре! В добавка получавате 4 грама пълнозърнести фибри за раздвижване на храносмилателната система, понижаване на холестерола и подсилване на сърцето. Овесените ядки също са богати на витамини от група В, които подсилват метаболизма. Пригответе си овесени ядки с чаша бадемово мляко за още 300 до 400 милиграма калций.
4. Сардини
60 – 70 грама от тези малки рибки доставят около 180 милиграма калций на тялото. Също като сьомгата, сардината е богата на протеини, витамин D и Омега-3 мастни киселини.
5. Рикота
Като всяка храна от семейството на сирената, рикотата е богата на калций. ¾ чаша от продукта съдържа 380 мг от ценния минерал, както и 21 грама протеини.
6. Китайско зеле
Този зеленчук е истинска „калциева бомба“. В една ч. ч. се съдържат около 240 мг от полезния елемент и много витамин D.
7. Бял боб
Бобът е полезен не само за перисталтиката, Той съдържа много ценни растителни протеини, а с половин чаена чаша ще заредите тялото си с минимум 110 мг калций.