През горещите месеци е хубав да избягвате някои храни, които може да разстроят стомаха ви. Следете не само за състава им, но и за срока на годност и как ги съхранявате. Продуктите се развалят по-бързо, когато са на топло.
Ето и с кои храни да внимавате през лятото по съвет на индийския специалист по хранене и основател на Fitrition - Nutrition For Life Раила Хасан:
Пикантни храни
Подправките могат да направят всяко ястие по-апетитно, но особено по-лютивите повишават температурата на тялото и то може да прегрее. Ако сте голям почитател на подобни храни, просто внимавайте с количеството.
Меса и риби
Лятото не е моментът се фокусирате върху тежки меса, риба и морски дарове. Те повишават потенето и причиняват проблеми в храносмилането. Все пак това е сезонът на рибата и ако искате да ѝ се насладите, купувайте само от проверени източници и правете у дома.
Прекалено солени храни
Солените храни съдържат MSG (мононатриев глутамат) - вредна добавка, която е свързана с повишен апетит и наддаване на тегло. Избягвайте сосове Сосовете особено със сирена са много калорични и оставят усещане за подутост и дискомфорт. Някои сосове съдържат и твърде много MSG и сол. Заложете на „по-изчистена“ храна.
Яйца
Рискът от салмонела през лятото е много висок, особено ако консумираните яйца не са държани при точната температура (при или под 40 градуса по Фаренхайт). Салмонелата може да живее както отвътре, така и отвън на яйцата, а яйцето може да изглежда напълно нормално.
Като цяло, яйцата, които консумирате, са минали термална обработка, която би трябвало да убие всякакви бактерии, но все пак приготвянето на ястие става на стайна температура и яйцата имат досег не само едни с друго, но и с останалите продукти. Това не изключва възможността да бъдат „замърсени“ и да доведат до стомашни проблеми, ако не са дообработени правилно.
Хранителни остатъци
Свикнали сме да прибираме остатъците от обяда/вечерята в хладилника и да дояждаме. След хранене задължително останалото трябва да бъде прибрано на студено, но не дръжте с дни храна в хладилника. И дояждайте не повече от 24 часа, след като е била сготвена храната. Ако оставите извън хладилника, задължително консумирайте остатъка в същия ден.