IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И все пак, не прекалявайте с кафето

1 април 2011 11 30

Пийте кафе, но умерено, защото свръхупотребата може да има опасни последици за организма

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Макар и да има своите ползи, с кафето все пак не трябва да се прекалява.

Обикновено пием по 2-3 чаши кафе на ден. Всяка чаша съдържа между 85-140 мг кофеин.

Кофеинът обаче е вещество, което не е безобидно. Допустимото количество кафе на ден от здравословна гледна точка е 1-2 чаши.

При някои здравословни състояния горещата напитка въобще не се препоръчва, съветват ни от Puls.bg.

Дали има риск за здравето при консумацията на кафе зависи много от индивидуалния случай.

При един здрав организъм, кафето в допустимото количество не може да навреди, напротив, ще донесе някои ползи.

В изследване се потвърждава, че кафето има благоприятен ефект при жените, като намалява риска от развитие на болест на Паркинсон. За целта обаче е достатъчна една чаша от напитката на ден.

Ползата си струва обаче само за тези, които не са на хормонозаместителна терапия и не пушат.

При друго изследване се доказва, че консумацията на кафе при хората, претърпели сърдечен пристъп, не се отразява на честотата на фаталните случаи.

При хората, които не пушат, също не се срещат данни, че кафето се отразява на заболеваемостта от сърдечни болести, както и на рак на гърдата и рак на дебелото черво при жените.

При възрастните дами, напротив, се отбелязва подобряване на способностите за вербална комуникация.

Често вместо до ръката ни да има вода, се намира чаша кафе в продължение на целия ден. Дори кафето да е „слабо“ като чай, вариантът водата да се замени с постоянно отпиване от тази течност не е здравословен избор.

При подобна консумация често хората се оплакват от учестено сърцебиене, мускулни спазми и необяснима умора.

Кафето има диуретични свойства. Дори една чаша кафе се отразява на честотата на позивите по малка нужда. Това само по себе си не е проблем, но в случаите, когато не се приемат достатъчно количество други течност, носи риск от дехидратиране на организма.

Такъв риск се наблюдава и при хората, които спортуват.

Консумацията на повече кафе е свързана и с повишена загуба на минерали като калций и магнезий. Не е случайно, че прекаляващи с напитката се оплакват от крампи в краката.

При консумация от 5 и повече чаши кафе на ден се отрива сериозен риск от сърдечна недостатъчност и високо артериално налягане.

Ако вече взимате таблетки срещу високо кръвно налягане, то трябва да знаете, че и техният прием се отразява пагубно на нивата на някои микроелементи в организма, така че да не се устои на изкушението действително струва скъпо.

Свръхконсумацията на кафе се отразява фатално на здравето на сърцето на пушачите. Появяват се данни, че повишава и вероятността от рак на простатната жлеза при мъжете.

Напоследък в България се появиха заведения, предлагащи богат избор от кафе специалитети.

Те обаче освен голямо количество кофеин съдържат и премного захар и други съставки, които често правят напитката калоричен течен десерт.

Често в тях са прибавяни и овкусители и аромати, които не само че допълнително натоварват черната течност с вредни за организма съставки, но и са причина за туширане на действието на полезните полифеноли в нея.

По принцип вместо кафе за събуждане много по-ефективен вариант е да се пие по чаша прясно приготвен зелен чай. Така не само се подобрява способността за концентрация, но и се приемат достатъчно количество полезни антиоксиданти.

Автор - снимка

КоментариКоментари