IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 мита за здравето

6 април 2011 06 34

Наистина ли от шоколада излизат пъпки, а от кафето се изтрезнява?

Снимка: Getty Images/ Guliver

Снимка: Getty Images/ Guliver

Митовете са били основен способ на първобитните хора за обяснение на света около тях. В днешно време „заблуди“ с неустановен произход и авторство съществуват в различни области. Тъй като засягат здравето ни, развенчаването на митовете в медицината са от особено значение.

 Puls.bg развенчава 7-те най-популярни, свързани със здравето на човека:

 1. Шоколадът и пържените храни предизвикват акне

Предполага се, че този мит води началото си от „бейби бум“ поколението. Обяснението е, че то е по-засегнато от проблема акне, отколкото родителите си, защото имат по-голям достъп до шоколад и пържени храни. Откъдето и да идва тази идея, тя е грешна.

Пъпките се образуват, когато мастните жлези под кожата произвеждат твърде много себум, който осигурява на кожата влажност и защита. Но когато излишният себум и мъртви кожни клетки блокират порите, този участък от кожата се възпалява, подува и зачервява - знаци за появата на пъпки.

Не е известно защо мастните жлези произвеждат излишния себум, но хормоните се смятат за главната причина, което обяснява и защо тийнейджърите са засегнати от проблема, повече от останалите. Стресът и наследствеността също могат да бъдат фактори, но не и шоколадът или пържените храни.

 2. С кафе се изтрезнява

Колкото и кафе, сода или вода да изпием, няма да ни помогнат за по-бързото изтрезняване след прекомерна употреба на алкохол. При махмурлук най-добрият съюзник е времето. Черният дроб може да преработи за 1 час само 1 "стандартно" питие - бутилка бира, чаша вино или 50 мл концентрат.

 

Идеята за отрезвяващия ефект на кафето най-вероятно се появява, предвид че кофеинът действа като стимулант, противодействащ на седативния ефект на алкохола в малки количества. Въпреки това, кофеиновата напитка не оказва влияние върху размера на алкохол в кръвта.

 3. Студеното време разболява

Вирусите, повече от 200 различни видове, причиняват настинките, а не студеното време,

обясняват учени. Заразата може да стане по въздушно-капков път, чрез допир с болен човек.

Настинките са по-разпространени през студените месеци, тъй като през зимата хората прекарват повече време в затворени помещения, което води до много по-бързото им разпространение от човек на човек.

 4. Свръхконсумацията на захар прави децата хиперактивни

Много родители ограничават децата от сладки храни, мислейки, че предизвикват хиперактивност. Самата забрана е правилна, но мотивите са грешни, обясняват специалисти. Тези високо-калорични храни могат да доведат до затлъстяване и други здравословни проблеми при децата, но няма научни доказателства, че именно захарта причинява хиперактивност.

Захарта може да осигури в краткосрочен план повишаване на енергичността, което обаче не означава проява на хиперактивност.

 5. Ако глътнем дъвка, организмът я смила за 7 години

Този мит вероятно съществува откакто дъвката става популярна – в края на 19 век, и се дължи на една единствена дума – несмилаем.

Дъвката се състои от изкуствени подсладители, ароматизатори и други. Вярно е, че дъвката е несмилаема от организма, но тя преминава безпроблемно през храносмилателната система, заедно с останалата храна. До 2-3 дни дъвката "излиза" от тялото ни в почти същата форма, в която е влязла.

6. До 30 минути след хранене не трябва да плуваме

Действително, има малък шанс за поява на леки коремни спазми, но за по-голяма част от хората плуването веднага след хранене не е опасно. Разбира се, това не важи за преяждането.

7.  Пукането на пръстите на ръцете причинява артрит

Изследване от преди няколко години показа, че няма пряка взаимовръзка между пукането на пръсти на ръцете и причините, които водят до артрит. Пукането се причинява от образуването и „избухването“ на малки газови мехурчета при движението на кокалчетата на пръстите.

Въпреки това, постоянното пукане на пръсти може да отслаби тяхната функция и да увреди ставите.

Автор - снимка

КоментариКоментари