IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът е оцелял, защото се е смял

14 април 2011 07 16

Веселието е едно от най-силните лекарства, доказва и науката

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Смехът е здраве, казват лекари и психолози. Действително хуморът е важна част от живота ни. Той е безценно лекарство, което може да ни предпази от стреса и съответно да намали предразположеността ни към заболяване.

По дефиниция, смехът е звучно изразяване на радост, веселие, забава и чувство на щастие и удоволствие, придружено от характерни изражения на лицето. Той ни помага да изразим по-ясно своите мисли, чувства и намерения в социалното обкръжение.

Ето и 11 достатъчно сериозни стимула, които могат да ни провокират да се смеем по-често...

Намалява риска от сърдечни заболявания

Изследвания показват, че смехът предизвиква разширяването на вътрешните стени на артериите, което води до нормализиране на кръвното налягане. Положителният ефект трае 30-45 минути.

Когато се смеем, кръвното налягане се понижава, но когато спрем то отново остава да се балансира от естествената еластичност на кръвоносните съдове. Това означава, че при склонност към високо кръвно налягане и по-напреднала възраст, кръвното налягане отново става по-високо. Така че ето го лекарството срещу кръвно - по-често съдречен искрен смях.

Естествено болкоуспокояващо

Смехът ни помага да забравим за болката. Според проучвания, децата, които гледат комедийни филми, понасят изпитването на болка по-лесно.

Масаж на коремните органи

Когато се смеем, свиваме и отпускаме мускулите на корема и гръдния кош, което е чудесен масаж на органи, като черен дроб, бъбреците, панкреас, далак и надбъбречните жлези. В резултат, притокът на кръв се увеличава и функционирането им се подобрява.

Намалява стреса

Един от най-ефективните методи за борба с ежедневния стрес е именно смехът. Дължи се на свойството му да балансира хормоните на стреса.

Спомага контрола на кръвната захар

Изследване показа, че при хората, които гледат забавно видео след хранене, имат сравнително по-ниско ниво на кръвна захар, отколкото тези, които гледат сериозен филм.

Подобрява дишането

Когато се смеете поемате повече въздух и по-дълбоко в дробовете. Това има почистващ дробовете ефект. Дълбокото дишане е особено полезно за хора, които страдат от респираторни заболявания, като астма, например.

Подсилва имунната система

Изследователи установяват, че смехът наистина стимулира имунната система като увеличава броя на антителата и подобява дейността на Т-клетките.

Подобрява качеството на съня

Един от основните фактори, отговорни за проблемите със съня, е изпитването на безпокойство. Ако се смеем преди да заспим, можем да прогоним, освен негативните мисли и чувства, и излишното бодърстване.

Подобрява психичното здраве

Смехът има действието на ефективен антидепресант. Помага ни да се откъснем от всекидневното напрежение, на което сме подложени. Успешно бори депресия и чувство на тревожност, стимулирайки производството на серотонин – естествен антидепресант. Затова не е изненадващо, че хората с добро чувство за хумор, по-рядко страдат от депресия.

Смехът повишава самочувствието и ни дава сили да се справяме с различни предизвикателства и конфликтни ситуации.

Дава възможност за нови запознанства

Смехът може да помогне на жените в намирането на партньор. Изследвания показват, че мъжете харесват дамите, които имат чувство за хумор и се смеят в тяхно присъствие. Жените се смеят 125% повече от мъжете.

Помага да отслабнем

Чрез смях, изгаряме калории, защото той повишава сърдечната честота и ускорява обмяната на веществата.

Още интересни факти за здравето научете тук.

Автор - снимка

КоментариКоментари