IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добре се спи в хамак

21 юни 2011 10 32

Доказано от група швейцарски учени

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За добрата сиеста няма нищо по-хубаво от люлеенето в хамак, защото то позволява да заспиш по-бързо и по-дълбоко, отколкото в леглото, сочат резултатите от швейцарско изследване.

"Отдавна е известно, че люлеенето улеснява заспиването, независимо дали става въпрос за възрастен човек в люлеещ се стол или за бебе в скута на майка му", заяви съавторката на изследването Софи Шварц от университета в Женева.

"Целта бе двойна - да разберем дали люлеенето действително улеснява спокойния сън и как този механизъм функционира на мозъчно ниво."

Учените поискали от 12 възрастни доброволци да поспят в експериментален хамак, който може да остане неподвижен, или в друг, който леко се люлее. Участниците направили по една 45-минутна следобедна сиеста в неподвижен и в люлеещ се хамак.

Мозъчната им дейност била изследвана с помощта на електроенцефалограма.

"Както очаквахме, наблюдавахме по-бързо заспиване у участниците, които ползваха люлеещ се хамак, отбеляза Михаел Мюлеталер от университета. Още по-изненадващо е, че регистрирахме увеличаване на някои видове мозъчни вълни, свързани със съня."

Люлеенето увеличило продължителността на втория стадий на съня, при който се наблюдават бързи очни движения, и имало траен ефект върху мозъчната дейност.

Следващата цел на учените ще е да установят дали люлеенето увеличава продължителността на съня и дали може да бъде използвано при лечение срещу безсъние.

(БТА)

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари

Sunnny ( преди 12 години )
ама защо мен никой не ме моли да участвам в такива изследвания- да спя в хамак, да ям сладолед за доказване на добрите му свойства...:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар