IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисия "Зимен режим"

4 ноември 2011 11 24

Как да подготвие организма си за предстоящата зима

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Преходът от лятото към есента и зимата, смяната на часовото време – всичко това неминуемо се отразява на нашето тяло.

Стане ли студено навън, все по-трудно се измъкваме изпод топлите завивки сутрин и често усещаме умора още в ранните часове на деня.

Да, това е съвсем нормално! Когато природата се готви да заспи зимен сън, нашият организъм изпада в летаргия, отслабва силите си и се нуждае от „презареждане". Ето защо трябва да подготвим тялото си за зимен режим.

Изключително важна е храната, която приемаме в студените месеци. Желателно е тя да е богата на протеини. Изградете си навик да закусвате всяка сутрин, защото първото хранене е най-важното. То ще ви набави нужната енергия за добър старт на деня. Приемайте също голямо количество витамини и много течности.

Отделяйте достатъчно време за сън. Всеки човек се нуждае от различен период да възстанови силите си. Някои хора се събуждат съвсем свежи след 5-6 часова дрямка, на други пък са им необходими поне 8 часа сън.

Вие сами трябва да прецените колко точно време ви е необходимо, за да си починете. Най-важното е обаче сънят ви да е спокоен и дълбок.

Затова проветрявайте стаята всяка вечер преди лягане, вместо кофеин вечер наблягайте на горещи билкови чайчета и спете на по-твърди матраци, като Дормео Комфорт, които ще ви осигурят пълен отдих.

Спортувайте! Най-големият враг на есенно-зимната умора е движението и редовните упражнения. Ето защо вместо да мръзнете на спирките сутрин, можете да се отидете до офиса пеша, разбира се, ако разстоянието го позволява. Използвайте за кратки разходки и обедните почивки. А вечер избягвайте асансьора. Така ще се заредите с нови сили и ще калите организма си.

Е, готови ли сте обявим война на грипа, настинките, зимната умора и неразположението?

Автор - снимка

КоментариКоментари