IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късната вечеря предизвиква кошмари

2 декември 2011 06 30

Отдавна знаем, че похапването късно вечер вреди не само за перфектната ни фигура, но и на здравето ни като цяло

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Отдавна знаем, че похапването късно вечер вреди не само за перфектната ни фигура, но и на здравето ни като цяло. Когато вечеряме обилна преди лягане, мускулите ни „заспиват", а глюкозата атакува черния дроб, където се превръща в мазнини.

В следствие на това е възможно да се отключат редица болести като: диабет, хипертония, атеросклероза.

Това обаче не е всичко! Друга основателно причина да избягваме храненето късно вечер, е че то предизвиква кошмари.

Яденето непосредствено преди сън повишава метаболизма и мозъчната дейност. Така мозъкът продължава да работи и това често води до неприятни сънища.

Група американски учени са провели експеримент, в които взели участие 2000 души. Те хапвали сладолед, бонбони и всякакви лакомства 30 минути преди да заспят. Оказало се, че цели 70% от тях са сънували кошмари. След това експериментът бил повторен, като участниците си легнали без да са се нахранили. Резултатът бил внушителен – кошмарите намалели до 40%.

Ето защо, специалистите съветват вечер да наблягаме повече на горещо мляко с мед или билкови чайове. Те имат успокояващ ефект и отпускат тялото. За спокоен сън, може да опитате и възглавница Силк Тъч, която ще ви осигури правилната опора на горната част на гръбнака.

Ако пък сте от хората, които не могат да заспят преди да са напълнили коремчетата си, то заменете мазните харни с бобови растения.

Те съдържат витамини Б6 и Б12, както и фолиева киселина. Тези съставки помагат на тялото да регулира цикъла на съня и стимулират производството на релаксиращия хормон - серотонин.

Автор - снимка

КоментариКоментари