IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарцисизмът у мъжете може да ги разболее

25 януари 2012 08 35

Защо мъжете с по-високо самочувствие имат повече здравословни проблеми?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

"Нарцистичните мачовци имат свръх развито самомнение, но често са твърде уязвими и използват защитни стратегии като агресията, когато чувството им за превъзходство е накърнено. А това води до конфликти и до стресови ситуации, които се отразяват на здравето им", заявяват учени от Мичиганския университет, след като изследвали 106 мъже и жени.

Резултатите от проучването установили, че в слюнката на мъжете с "нездравословно" развито его, дори и в състояние на покой, се съдържа по високо ниво на хормона на стреса – кортизол, отколкото при останалите участници.

Авторите на проучването все още не могат да обяснят научно защо стресът при суетните представители на мъжкия пол е в пъти повече отколкото е той при жените или мъжете с по-ниско самочувствие. Но предполагат, че той се дължи на желанието у мъжете да покажат надмощие и сила. Непрекъснатото преследване на това клише ги прави уязвими в здравно отношение. Високите нива на кортизол водят до повишено кръвно налягане и до голям риск от инфаркт.

Учените все пак напомнят, че "здравословни" нива на нарцисизъм са полезни за индивида, който е добре да има добро самочувствие за себе си.

Автор на статията:
Миглена Данова

КоментариКоментари