Непрекъснато слушаме, че пържената храна води до сърдечносъдови заболявания и високо кръвно. Испанско изследване обаче установи, че мазнината, която поемаме чрез пържените храни изобщо не влияе негативно на сърцето.
В продължение на 11 години учените са наблюдавали 40 000 души на възраст между 29 и 69 години. Те следели начините им на хранене и на готвене, водели отчет дали пържат храната си и дали използват различни панировки.
Анкетираните били разделени в групи по видове на пържената храна, която си позволяват. За пържена храна се приемала такава, при която това бил единственият начин за обработката й.
В началото на изследването никой от участниците не страдал от сърдечно заболяване, но в края му имало 606 болни и 1134 смъртни случая. Така и обаче, връзка между инфарктите и количеството олио, консумирана от участниците, не била установена.
Според проф. Михаел Лайцман от университета на Регенсбург изследването ще сложи край на мита, че пържената храна е вредна за сърцето. Това обаче не означава, че ако често се използва този метод, няма последици за здравето. Пържената храна си остава по-калорична и може да доведе до напълняване, което от своя страна води до редица заболявания.
В Испания хората пържат основно със зехтин. Те не използват за тази цел наситени мазнини като масло, мас и палмово масло. Това също има значение за понижения риск от сърдечносъдови заболявания.