IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългото пътуване до службата вреди на здравето

14 май 2012 05 30

Търсете си работа, която е близко до дома ви

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Продължителното пътуване до работното място - най-вече на разстояние над 16 километра - е доста вредно за здравето и се свързва с различни проблеми като наднормено тегло, по-широка талия и по-слаби функции на сърцето и белия дроб.

Такива са резултатите от американско изследване на Вашингтонския университет. Учените са анализирали данни за близо 4300 души, които всекидневно пътуват с обществен или личен транспорт до службата.

Изследователите са установили, че за онези от тях, които изминават над 16 километра, рискът от повишено кръвно налягане е по-голям. Служителите, изминаващи около 20 километра до службата си, са изложени на по-голям риск от затлъстяване.

Специалистите обясняват, че продължителното пътуване до офиса е вредно за здравето, защото отнема ценно време, което може да бъде използване от хората за физически упражнения и разходки.

"Проучването е първото по рода си, което показва, че дългото време в обществения транспорт или зад волана на личния автомобил на път към службата е свързано с наднормено тегло, по-слаба физическа активност и повишено кръвно налягане - рискови фактори за болести като рак, диабет и сърдечносъдови проблеми", казва ръководителят на изследователския екип Кристин Хьонер. Тогава ни остава или да се огледаме за работно място някъде по-близичко до дома ни, или да се преместим да живеем близо до службата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари