IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Kaк да избегнете хранителните алергии през лятото

9 юли 2012 14 00

А не болни и нещастни да пазите хотелската стая

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Почивката с деца може да бъде доста стресиращо преживяване по различни причини, но една от най-неприятните е, ако ви се наложи вместо да се излежавате на плажа да пазите хотелската стая, за да гледате болното си дете или още по-лошо да стигнете до болница заради някакво натравяне или хранителна алергия.

За да не се случи това, внимателно планирайте ваканцията си.

Факт е, че всички храни съдържат малки количества бактерии. Но лошото съхранение, неподходящата термо обработка и пипането на храната с мръсни ръце, могат да причинят размножаването на тези бактерии в достатъчно големи количества, за да предизвикат заболяване.

Ето и 6 съвета, които ще ви помогнат вие и семейството ви да прекарате почивката си здрави и доволни:

1. Местоположение. Опитайте се да се изключите всички прекалено изолирани плажове, курорти и дестинации, където няма добър лекар и не можете да получите адекватна медицинска помощ. Ако изберете по-отдалечено място, осведомете се колко време ще ви отнеме стигането до най-близката болница.

2. Пътувайте подготвени. Всичко може да се случи, когато се намирате далеч от дома. Затова си носете всички важни лекарства, както и тези които помагат при различни спешни случаи.

3. Планирайте какво ще консумирате (или с какво ще храните децата си) от предния ден. Опитайте се да наемате апартамент с кухненски бокс, вместо стандартна хотелската стая. Така ще имате повече възможност да приготвите за вас и вашето семейство сигурна храна. Този вариант ще ви спести и пари, и евентуални хранителни алергии или заразяване с ротавирус (диария).

4. Бъдете разумни, по отношение на храненето. Това върви ръка за ръка с планирането. Не влизайте в съмнителни ресторанти, разгледайте менюто на заведението преди да поръчате и си създайте впечатления за хигиената на ресторанта.

5. Обяснявайте внимателно на сервитьорите, какво точно искате да поръчате. Ако в ресторанта не искат да изпълнят поръчката ви така, както я желаете и нямат намерение да разберат и уважат вашите нужди, отидете някъде другаде! Това е по-безопасен вариант, отколкото да консумирате ястия със съмнителни съставки, които могат да причинят хранителни проблеми на вас и семейството ви.

6. Наблегнете на вегетарианския начин на хранене поне докато сте на почивка. Ако консумирате прекалено много млечни продукти като яйца, риба, морски дарове, месо, които се развалят по-бързо, вие определено ще сте в по-рисковата група. Затова наблегнете на плодовете и зеленчуците.

7. Пийте бутилирана вода. Не консумирайте айряни, таратори и др., за чието приготвяне е използвана най-вероятно чешмяна вода, която не е минала през висока температура и може да съдържа зарази и бактерии.

Ето и кои са храните, отговорни за около 90% от алергичните реакции

Мляко
Яйца
Фъстъци
Ядки (бадеми, кашу, орехи)
Риба
Морски дарове (миди, раци, омари, скариди)
Пшеница (глутен)

Най-честите симптоми на хранителните алергии:

- Изтръпване на устните;
- Сърбеж, уртикария;
- Подуване на устните, лицето, езика и гърлото;
- Затруднено дишане или запушване на носа;
- Хрипове;
- Коремна болка, диария, гадене или повръщане;
- Виене на свят, замаяност или припадък;

Ако ще изпращате детето си на лагер, а то има някакви алергии, документирайте ги подробно и ги дайте на преподавателя, който ще отговаря за него.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари