IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирането на цигарите води до напълняване само три месеца

11 юли 2012 14 00

Учените успокояват, че се качват максимум 5 килограма за този период

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много хора не искат да се отърват от вредния навик да пафкат цигари най-вече заради килограмите, които ще качат след това. Изследване е установило, че напълняването след отказа от тютюнопушенето е само в рамките на първите три месеца, съобщи Франд прес.

Френски и британски учени са установили, че се качват средно по 4-5 килограма, след като са направили близо 62 проучвания по темата. Грубо казано схемата с наддаването на теглото изглежда така: то нараства с 1,1 кг за месец, с 2,3 кг за два месеца, с 2,9 кг за три месеца, с 4,2 кг за половин година и с 4,7 кг за година.

Това не е твърда схема, която се проявява при всеки човек по този начин. Учените са наблюдавали случаи, при които някои отслабват след отказ от цигарите, а други добавят към 10 кг към теглото си. "Невъзможно е да се предскаже дали човек ще увеличи теглото
си една година след като е отказал цигарите", отбелязва проф. Обен от парижката болница "Пол Брус".

"Пушачите са готови да напълнеят с максимум два килограма, за да спрат пушенето, но удовлетворението им след отказването от цигарите компенсира опасенията им и ги кара да преразгледат приоритетите си. Колкото до здравето, благотворният ефект от отказването от цигарите е неоспорим - ако спрете да пушите на 40 години, продължителността на живота ви ще нарасне с 9 години."

Лекарите са единодушни, че спирането на тютюна си заслужава, дори и с риск от напълняване, защото здравето значително се подобрява и продължителността нараства с близо 9 години, ако човек се осъзнае и откаже цигарите преди да е станал на 40 години.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари