IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спането до някого е гаранция за по-добър сън

23 август 2012 07 34

Партньорът ни успокоява и си почиваме по-добре

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Имате партньор, който хърка, върти се в съня си или прави дори по-страшни неща, за да ви пречи? Докато вие живеете с мисълта, че тези негови дразнещи навици ви пречат да си починете хубаво през нощта, ново изследване доказва, че като че ли е по-добре за вашето здраве, когато спите с друг човек в леглото, независимо от лошите му навици.

Според изследването, хората в дълги връзки – между 6 и 8 години – заспиват по-бързо и се будят по-рядко от хората, които спят преимуществено сами. Това се дължи на факта, че когато лягаме до някого, на когото държим и разчитаме, изпитваме чувство на сигурност, което стимулира производството на хормона окситоцин, който неимоверно понижава стреса и безпокойството.

Спането с компания също така се оказва и почти лековито, тъй като намалява цитокините (категория на сигнални молекули, широко използвани в междуклетъчната комуникация), които може да причинят възпаления.

Без особена изненада се наблюдава как компаниите, заети в производството на продукти за нашия нощен комфорт, се опитват да вземат своето от тази концепция. Например, произвеждат се все повече матраци, в които движението от единия край на леглото не може да се усети в другия. Така партньорството в съня е още по-приятно.

Производителите влизат вече в какви ли не подробности: матраци, които се основават на разработена от NASA технология през 1970 г. за облекчаване натоварването от земното притегляне при излитане в открита орбита, такива с вградена система, която противодейства на вредните земни влияния, предизвикани от подземни водни течения, магнитни влияния и енергийни източници, които изтощават всеки човешки организъм, и всякаква грижа за хората с алергии, с по-чувствителни стави, с шипове, с хронични болки в гърба, врата или краката, за тези, които живеят под огромен стрес.

Е, след всичко това как да не се гушнеш до половинката си в леглото?

КоментариКоментари