IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кокосово масло вместо паста за зъби

4 септември 2012 08 00

Кокосът помага в борбата с кариесите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Учени от Ирландия са открили, че кокосовото масло може да бъде изключително ефективно в борбата с кариесите. Това пише вестник Daily Mail.

Учените тествали маслото от кокос срещу Streptococcus mutans – бактерия, която „се храни“ от захарта и прилепва по зъбите. След като вече се настани по зъбите, бактерията произвежда киселина, която ги разрушава.

Когато кокосовото масло се третира с храносмилателни ензими, то се превръща в мощно оръжие срещу кариесите. Това откритие проправя пътя за налагане на пазара на пасти за зъби и води за уста, съдържащи кокосово масло като активна съставка.

Според доктор Деймиън Брейди, водещ изследовател от Технологичния институт Атлон в Ирландия, зъбният кариес е често срещан здравен проблем, който засяга около 60-90% от децата и по-голямата част от възрастните хора в развитите страни.

Експериментът на доктор Брейди се провел въз основа на предишни изследвания, показващи, че млякото частично усвоява Streptococcus mutans и има по-малка вероятност тя да се задържи по зъбния емайл.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари