IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинската работа пази от рак

5 септември 2012 14 40

Шест часа на ден шетане пази от рак на гърдата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ново британско изследване показва, че домакинската работа влияе доста благоприятно на женското здраве и пази от рак. Шест часа на ден битови задължения са достатъчни да държат надалеч опасните тумори, съобщават специалисти от Центъра за ракови изследвания във Великобритания, цитирани от Daily Mail.

Домакините имат 13% по-малък шанс да се разболеят от рак на гърдата, в сравнение с останалите жени. Изследвани са 8000 пациентки като специално внимание е обърнато на тяхната физическа активност и хранителен режим. При по-висока заетост в домакинската работа учените установили и по-ниска честота на рак на червата.

Лекарите препоръчват най-малко 150 минути седмично умерена физическа активност, като бързо ходене, например. Също така е наложително ограничаване на алкохолната консумация и поддържането на здравословно тегло. По-малко часове прекарани пред телевизора и повече време, посветено на разходки с кучето, градинарството и домашната работа.

Интензивното шетане вкъщи може да предотврати годишно 3000 случая на рак на гърдата във Великобритания, преценяват експерти. То ще се отрази благотворно и върху общото здравословно състояние на жените.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари