IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво още не знаете за презервативите

26 септември 2012 12 00

Някои интересни факти за тях

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Презервативите не са нов аксесоар в любовния живот, а напротив. Преминали през различни трансформации, те са познати на хората още от древни времена. Какво обаче не знаете за презервативите? Ето някои интересни факти за тях:

Кой купува повече презервативи? Тук не може да се каже със сигурност, защото данните сочат, че жените по света купуват между 40 и 70% от презервативите.

Колко течност може да събере един презерватив? Може да побере около 4 литра течност.

Какъв е произходът на презервативите? Не е 100% сигурно, но произходът на думата идва от изобретението на доктор Кондом или Контон, който е бил член на кралския двор на крал Чарлз II през 1600 година. Другата теория е, че наименованието произлиза от латинската дума „condus“, която означава съд.

От какво са изработени презервативите? Около 99% от тях са направени от латекс. През 16-ти век обаче презервативите били изработвани от лен.

Египетски презервативи. Още през 1350 година пр. Хр. египтяните използвали презервативи, направени от животински черва.

Най-ранните доказателства за употребата на презервативи в Европа са пещерни рисунки във Франция от 100-200 години сл. Хр.

Презервативи и болести. Твърди се, че италианският анатом Габриел Фалопио изобретил презерватива през 1564 година. Неговата първоначална цел била да защитава хората от сифилис.

Първите гумени презервативи се появяват през 1844 година, когато Чарлз Гудиър получава патент за това. През 18-ти век се правили презервативи от овчи, агнешки или кози черва, а понякога и от кожата на риба. Японците пък имали два типа презервативи – такива, които са изработени от тънка кожа и друг вид, направени от черупка на костенурка.

Според документацията легендарният любовник на 19-ти век Казанова бил привърженик на презервативите. Той ги наричал ‘redingote Anglaise’ или „покривало за езда“.

Датската дума за презервативи е Svangerskabsforebyggendemiddel.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари