IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушенето на дрехи на закрито провокира изявата на астма и алергии

7 ноември 2012 16 06

Сушенето на дрехи в стаята увеличава влагата в дома с 30%

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено със застудяването на времето се подновява практиката изпраните дрехи да се сушат вътре у дома. Това обаче може да причини здравословни проблеми, особено при хора, които са предразположени към астма, сенна хрема и други алергии.

Изследване, проведено в Глазгоу показва, че голяма част от домовете имат повече влага от нормалното, като 30% от нея се причинява именно от сушенето на дрехи на закрито.

В три четвърти от изследваните домове била регистрирана прекомерна влага, която може да доведе до увеличаване количеството на домашния прах и до по-голяма концентрация на спори на мухъл. Това от своя страна намалява качеството на въздуха, което води до здравословни проблеми.

Допълнителен проблем се оказва енергийно ефективната изолация, към която прибягват все повече домакинства, пише вестник Daily Mail. Когато уплътняването на дома е по-голямо, циркулацията на въздух е по-трудна.

По тази причина има идея да се наложи ново строително правило, което да задължава собствениците на нови жилища да имат специално отделено пространство за сушене на дрехи.

Има стотици видове плесен, но само около десет вида могат да причинят здравословни проблеми като алергии, синузит, бронхит и други респираторни заболявания. Вдишването на спори на мухъл може да доведе и до други проблеми – например астма и инфекции при хора с отслабена имунна система.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари