IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекаляването с подправките предизвиква алергии

14 ноември 2012 13 31

Най-опасни са канелата и чесънът

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Американският колеж за алергии, астма и имунология предупреждава, че подправките са много опасни за хората, страдащи от алергии, пише вестник Daily Mail. Алергиите към
подправки засягат до 3 на сто от жителите на планетата.

При това те често не са диагностицирани. Доктор Сами Бахна от Университета на Луизиана подчертава, че подправките все по-често намират място в храната на съвременния човек. Те се срещат дори в козметичните продукти. В близко бъдеще броят на хората с алергии към тях само ще нараства.

Особено засегнати са жените, подчертават американските учени. Те използват декоративна козметика, масла за тяло, паста за зъби и парфюми, в състава на които има една или повече подправки. Те са опасни и за хората, които са алергични към полените.

Най-често алергични реакции предизвикват канелата и чесънът. В тази група могат да бъдат причислени дори ванилията и черният пипер. В кулинарията често се използват смески от подправки, които съдържат от 3 до 18 вида (фиксове). Колкото по-остри са те, толкова по-голям е рискът за хората, предразположени към алергии. При това някои от подправките дори не са посочени на етикетите на продуктите.

Човек може да се предпази, когато подложи продуктите на термична обработка. Не е изключено обаче в отделни случаи топлината да засили алергичната реакция, дори да предизвика анафилактичен шок.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари