IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Честните хора са по-здрави и по-щастливи

27 ноември 2012 13 40

Без лъжи и връзките с околните са по-спокойни и стабилни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Трудно е да бъдеш честен с всички и за всичко, но това оказва много добро влияние на здравето и психиката твърди ново изследване. То е направено от университета в Нотър Дам, щата Индиана и в него са взели участие около 110 лица на възраст между 18 и 71 години.

Участниците са наблюдавани в продължение на 10 седмици. Всяка седмица те са били подлагани на щателни здравни прегледи и на тест с детектор на лъжата, който да определи колко големи и малки лъжи са изрекли през периода.

"Последните данни сочат, че американците лъжат средно около 11 пъти на седмица. Искахме да проверим дали, ако броят на лъжите намалее, няма да се чувстват по-добре здравословно", каза Сидни Морнинг Хералд, цитирайки известната психоложка и професор в Университета в Нотр Дам.

"Открихме, че участниците могат лесно да намалят драстично броя на лъжите си, което е свързано с подобряване на здравето им", допълни още тя.

Част от хората в изследването били инструктирани да не лъжат десет седмици. Те можело да премълчават разни неща, но не и да лъжат. Другата част била оставена да говори, каквото си иска. Наблюдението установило, че здравето на тези, които спрели да лъжат, станало доста по-добро, за разлика от това на другата група.

Когато „лъжещите" намалили броя на неверните неща, които казват до три пъти, намалели и оплакванията им за физически и психически болежки пропорционално на лъжите им.

Казването на истината помага да се заздравят и контактите с близките и половинката. Контролната група, която спряла да лъже, споделила, че в личния си живот усеща значително по-голямо спокойствие и здрава връзка с любимите хора.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари