IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълнолунието не оказва влияние върху психичното здраве на хората

29 ноември 2012 13 40

Кръглата луна няма ефект върху психичното състояние на човек

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Противно на общоприетото схващане, пълнолунието не увеличава честотата на психичните проблеми, установиха изследователи. Екип от учени, начело с професор Женевиев Белевиле, изследва връзката между фазите на луната и броя на пациентите, които изпитват психологически проблеми.

Изследването било проведено в срок от три години – от март 2005 година до април 2008 година. За да се провери широко разпространената теза, свързваща пълнoлунието с психични проблеми, учените посещавали спешните отделения на две болници и оценявали техните пациенти.

По-конкретно, фокусът бил насочен към 771 души, които били приети в спешните отделения с болки в гръдния кош без конкретна причина, която да ги обяснява. Психологическите оценки показват, че голям брой от тези пациенти мислят за самоубийство и страдат от пристъпи на паника, тревожност и разстройства на настроението.

Чрез използване на лунни календари учените определяли всяка една фаза на луната, когато някой от тези психологически проблеми се появи. Резултатите от анализите показват, че няма връзка между честотата на психичните проблеми и четирите фази на луната. Единствено било отчетено, че тревожните разстройства се случват с 32 на сто по-често по време на последното лунно тримесечие.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари