IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хапче за супержени

11 януари 2013 06 20

Някои жени побеждават стреса и ангажиментите с помощта на хапче

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Още от 50-те години на миналия век жените започнали да прибягват до употребата на различни медикаменти. Целта им не била една – първоначално домакините взимали хапчета, за да убият скуката, след това използвали валиум, за да бъдат по-спокойни, а през 70-те години милиони жени прибягвали до амфетамините, за да отслабнат. През 90-те години бумът на хапчета бил "в полза" на антидепресантите.

През последния половин век агресивният фармацевтичен маркетинг насърчава хората да използват все повече хапчета. Според тях различните медикаменти са подходящи за всички ситуации – от възходите и паденията на ежедневния живот. Наднормено тегло? Умора? Проблеми със съня? Депресия? Според фармацевтичните компании в хапчето е решението.

В момента в САЩ се продават най-много лекарствените продукти, чийто ефект е подобряване на психическия фокус. Обикновено те се предписват за лечение на нарколепсия, нарушения на съня и хиперактивност. Други когнитивни подобрители, известни като „умните лекарства“ са предназначени за подобряване интелигентността и умствените функции при здрави хора.

Най-новите изследвания показват, че 10% от студентите в Кеймбридж признават за злоупотреба с такива стимуланти. Повече хапчета обаче взимат работещи жени, които отчаяно искат да получат предимство в конкурентната работна среда, пише вестник Daily Mail. За тях „умните“ лекарства са начин да се справят с взискателния и забързан живот.

Последните изследвания показват, че само във Великобритания броят на предписаните стимуланти се е увеличил драстично. За последните няколко години хората на възраст между 18 и 24 години започнали да използват когнитивните хапчета три пъти по-често. Според експерти младите хора започват да използват подобни хапчета като студенти и продължават да ги взимат и в по-късен етап на живота си. Стимулиращото хапче дава 10-процентов тласък на паметта, което е достатъчно, за да подобри оценките на студентите.

Много жени признават, че прибягват до употребата на хапчета, за да се справят с всички задължения, които имат. Според тях медикаментите им помагат да бъдат по-продуктивни на работа и да имат достатъчно енергия, когато се приберат у дома.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари