Повечето методи за отслабване включват премахване на мазнини. Ново изследване обаче показва, че именно трансплантацията на мазнини може да се окаже ключът към загубата на тегло. Звучи странно и нелогично, но добавянето на подходящ вид мазнини в тялото може да ускори изгарянето на калории и да подобри здравословното състояние на човек при проблеми с диабета.
Теорията гласи, че в тялото има два вида мазнини. Така наречените „лоши“ са белите мазнини, които се намират под кожата и заради които човек се сдобива с бирено коремче или по-едри бедра. Те се образуват от яденето на прекалено много храна. В тялото на човек има и кафяви мазнини, така наречените „добри“, но за съжаление техният обем е по-ограничен. Кафявите мазнини генерират топлина. Те засилват метаболизма на човек, така че тялото да започне да гори от лошите мазнини.
Предишни изследвания показват, че някои хора, обикновено по-слабите, имат повече кафяви мазнини в тялото си. Това обяснява защо даден човек поддържа добра фигура без особено старания, а друг не успява да отслабне достатъчно, макар да ограничава храната си. Известно е също, че носенето на по-малко дрехи може да активира добрите мазнини. Когато на тялото му е студено, то работи по-усилено, за да се стопли.
Учени от Диабетния център Джослин в Бостън открили, че трансплантацията на кафяви мазнини значително намалява теглото, както и подобрява чувствителността към инсулин и глюкозния метаболизъм. Всички тези фактори намаляват риска от диабет. Учените открили още, че трансплантацията на добри мазнини помага за отделянето на хормон, който контролира метаболизма на тялото, пише вестник Daily Mail.