IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прегръдките свалят кръвното

23 януари 2013 15 40

Но само, ако са желани

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако страдате от високо кръвно, то не пропускайте да се гушкате с любимите си хора (не само половинката). Дори и да нямате такъв проблем, пак не пречи да демонстрирате колко цените и обичате хората край вас – най-малкото това носи настроение и прави денят ви по-добър.

По време на прегръдките се освобождава хормона окситоцин, които намалява стреса и дори може да подобри паметта, издават учените след поредните изследвания на човешките взаимоотношения.

Разбира се, прегръдките не трябва да се раздават безразборно. Избирайте хора, които наистина желаете да гушнете, защото иначе може да се получи обратен ефект, предупреждават учените от университета във Виена.

Окситоцинът се произвежда от хипофизната жлеза и то в по-големи количества, когато човек се чувства спокоен, обичан и в добри отношения с околните. Повишени нива на окситоцин има например при двойки, които се радват на хармонична връзка.

Прегръдките могат да облагородят вашата личност, като ви направят по-емпатични и добри.

„Позитивният ефект се получава само при хора, които се познават и си имат доверие. Ако това действие не е желано и от двете страни. То губи своя смисъл и ефект", казва Юрген Зандкюлер, невропсихолог от Виеан.

Когато получаваме нежелани прегръдки от непознати, се освобождава хормонът на тревога и стрес кортизол.

„Това може да доведе до стрес, защото не се взима под внимание нормалното ни поведение на дистанция", допълва Зандкюлер.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари