IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешният ви часовник е виновен за трудното ставане сутрин

12 март 2013 06 20

Тялото ви не е в синхрон с дневният ви ритъм

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Колко от вас отлагат алармата всяка сутрин с пет минути и още пет, и още пет? За някои хора сутрешното събуждане е истинска мъка, един вид борба със самите тях. Ако си мислите, че решението на вашия проблем е да си лягате по-рано, то може би грешите. Изследователи открили, че мъчителното ставане сутрин е провокирано от вашия собствен организъм и по-точно вследствие на вашия по-бавен вътрешен часовник.

Австралийски учени изследвали разстройство, свързано със забавена фаза на съня. Това разстройство се характеризира с невъзможност човек да заспива и да се събужда по нормално време. Забавената фаза на съня засяга 15% от подрастващите, но по-тревожното е, че тя може да остане за цял живот.

Първоначалните резултати от изследването показват, че вътрешният часовник на хората с разстройство на съня отчита по-бавно от средното, пише вестник Daily Mail. Според ръководителя на изследването, професор Леон Липса, късното заспиване означава, че човек има вътрешен часовник, който отчита повече от 24 часа.


Повечето хора имат нормален 24-часов вътрешен часовник, който определя техния естествен ритъм и влияе на тяхната сънливост и вътрешна температура. Хората с разстройство на забавената фаза на съня обаче, имат по-дълъг вътрешен цикъл, който ги кара да лягат късно и да се събуждат по-късно.

Циркадните ритми са присъщи на повечето живи същества и следват дневния цикъл, който се определя от вътрешния часовник на тялото. Ритмите оказват влияние върху цикъла на съня и събуждането, телесната температура и освобождаване на хормони. Те могат да се повлияят от фактори на околната среда като нивата на осветеност, при полет в различни часови зони или работа на нощни смени.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари